Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Borttagning av livmodern


Uppdaterad den: 2021-09-30

Annons

Vad är livmodern?

Livmodern är en del av kvinnans inre könsorgan. Utifrån och in består de inre könsorganen av slidan, livmodern med livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna. Livmodern består framför allt av muskelvävnad. I normalt tillstånd är den cirka 5–10 cm lång och har en omkrets på cirka 5–10 cm. Hos de flesta är livmodern böjd framåt. Nedre delen av livmodern kallas livmoderhalsen och huvuddelen är livmorderkroppen. Inne i livmodern finns ett slemhinneklätt hålrum. Här kan ett befruktat ägg fästa sig och utvecklas till ett foster. I menstruerande ålder när kvinnan inte är gravid genomgår slemhinnan regelbundna månatliga förändringar som styrs av könshormon. I en cykel växer slemhinnan och blir tjockare för att sen avstötas i form av en menstruationsblödningom om det inte inträder någon graviditet.

Annons
Annons

När tas livmodern bort?

De främsta anledningarna till borttagning av livmodern (hysterektomi på fackspråk) är muskelknutor (myom), blödningsrubbningar och tumörer. Muskelknutor är godartade knutor i livmodern. De här knutorna kan leda till besvär både på grund av stor tyngd och på grund av att de kan ge kraftiga blödningar. Hormonstörningar ger ibland så uttalade blödningsrubbningar att operation rekommenderas. Tumörer i livmoderhalsen eller i livmodern kan vara godartade eller elakartade (cancer). Ibland vet man inte om det rör sig om en cancertumör förrän under eller efter operationen.

Operationsmetod

Det finns flera typer av operationer för att ta bort livmodern. Experterna är inte eniga om vilken som är den mest effektiva eller bästa metoden. Antingen kan hela livmodern tas bort, eller så kan livmodershalsen – som sträcker sig ner i slidan – vara kvar. Livmodern kan tas bort genom ett snitt i den nedre delen en av buken, med hjälp av titthålskirurgi eller genom att operera från slidan. Du bör diskutera med kirurgen vilken metod som är bäst för dig.

Annons
Annons

Efter operationen

Om hela livmodern tas bort innebär det att slidan efter operationen slutar blint. Äggstockarna bevaras som regel, om operationen inte utförs på grund av cancer i livmodern. Eftersom äggstockarna tillsammans med hjärnan styr och producerar kvinnans könshormon kommer du inte att märka några hormonella förändringar om äggstockarna lämnas kvar. Om äggstockarna tas bort kan du få klimakteriella besvär på grund av hormonbrist, men dessa kan behandlas genom att samma hormon tillförs i tablettform. En del kvinnor som haft stora problem med sin livmoder (till exempel rikliga blödningar) upplever till och med mer sexuell njutning efter att den har tagits bort. Vissa kvinnor reagerar psykiskt på borttagning av livmodern. Naturligtvis kan en sådan reaktion också bero på själva orsaken till att livmodern togs bort.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.