Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Tre av tio i riksdagen vill inte ha vaccin

Annons

Sju av tio riksdagsledamöter uppger att de tänker vaccinera sig mot den nya influensan, visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort. Mest skeptiska till att vaccinera sig är vänsterpartisterna, medan kristdemokraterna däremot tycks gå helt på folkhälsoministerns linje.

Från myndigheter och regering uppmanas nu svenska folket att vaccinera sig för att undvika att insjukna och minska antalet fall som blir drabbade. Enligt Annika Linde, statsepidemolog på Smittskyddsinstitutet, krävs det att 80 procent av befolkningen vaccinerar sig för att uppnå en god skyddseffekt. För ett par veckor sedan visade undersökningar bland svenskarna att vaccinationsintresset minskat, då svarade 50 procent av de tillfrågade att de tänkte vaccinera sig. 73 procent av riksdagsledamöterna svarade ja på frågan om huruvida de tänker vaccinera sig, 12 procent svarade nej och 15 procent har antingen inte bestämt, eller vill inte svara på frågan. Många av dem som svarade nej i undersökningen använde argument som ”jag är frisk i övrigt” eller ”jag tillhör ingen riskgrupp”. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) anser att riksdagsledamöter har ett särskilt ansvar att vaccinera sig.
– Det finns tre anledningar: för att skydda sig, för att som en solidarisk handling skydda andra och för att viktiga samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas. Riksdagsledamöter har ett aktivt liv och träffar många människor, då tycker jag det är klokt och omdömesgillt att vaccinera sig, säger Maria Larsson till Dagens Nyheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.