Nyhet | Infektion

Snart kan det finnas ett universalvaccin

Inom några år kan det första universalvaccinet mot influensa komma att finnas, enligt ny amerikansk forskning. ”Jag tycker att det här är en oerhört intressant studie”, säger professor Matti Sällberg.

Publicerad den: 2015-08-28
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Matti Sällberg är professor vid avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, och han har läst den nya amerikanska studien som nyligen publicerades i tidskriften Science. 

– Jag tycker att det här är en oerhört intressant studie, säger han till Sveriges Radio.  

Den som vill vaccinera sig mot säsongsinfluensa i dagsläget måste ta en ny spruta varje år, eftersom virusstammarna förändras. Risken finns dock att viruset muterar under själva säsongen och då kan vaccinet ge sämre skydd.

Annons
Annons

Bara några år bort 

Forskare har därför velat ta fram ett universalvaccin som erbjuder ett bredare skydd än dagens influensavaccin. I den nya studien har försök skett på både möss och apor, vilket har tagit forskningen ytterligare ett steg framåt. 

– Då har man hittat en del av influensa som ser likadan ut, hos alla influensavirus. Och man har lyckats göra om den så att den fungerar i ett vaccin. På så sätt kan man med ett enda vaccin få fram skydd mot väldigt många olika varianter av influensa. Om det här skulle fungera väl så kan det komma att bli det enda influensavaccinet man behöver, säger Matti Sällberg till radion.

Han påpekar att studien är välgjord, och mycket väl kan leda till ett nytt vaccin inom en snar framtid.

Annons
Annons

– Min bedömning är att studie på människa, under förutsättning att det här är säkert, inte alls bör ligga långt bort.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons