Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Sjuka bör stanna hemma

Annons

De som går till jobbet trots att de är sjuka löper ökad risk för ohälsa och kan i långa loppet leda till långtidssjukskrivning. Det visar en ny studie som forskare vid Karolinska institutet i Solna, Stockholms universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala presenterar. Forskarna har under tre års tid följt 10 000 anställda i kommuner, landsting och privata företag. De anställda fick svara på frågor om de under det senaste året gått till jobbet trots att de känt sig för sjuka för att arbeta.
– Ju fler gånger de varit sjuknärvarande i utgångsläget, desto större var risken för att de under de kommande åren skulle besväras av ohälsa och vara sjukskrivna, säger Malin Josephson, som är en av forskarna bakom studien, till Uppsala Nya Tidning.

Av dem som varit på jobbet trots att de känt sig sjuka mer än fem gånger under ett år, hade 27 procent mer än 30 sjukdagar tre år senare. Bland dem som inte hade haft någon sjuknärvaro var motsvarande siffra 12 procent.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.