Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Säsongsvaccin ökade risken för svininfluensa

Annons

Risken att drabbas hårt av den pandemiska influensan A(H1N1) ökade bland unga som tidigare blivit vaccinerade mot den vanliga säsongsinfluensan. Det framkommer av fyra observationsstudier från Canada, som publiceras i tidskriften PLoS Medicine. Redan under våren 2009 uppstod misstankar om att så kallat trivalent inaktiverat vaccin, mot säsongsinfluensan 2008-2009 kunde vara associerat till en ökad risk för den nya influensan, även kallad svininfluensan. För att reda ut detta samband inleddes flera epidemiologiska studier i Kanada.

Beräkningar från totalt fyra studier med 1 226 laboratorieverifierade fall av svininfluensa och 1 505 kontroller presenteras nu, och de indikerar att personer som fått vaccin mot säsongsinfluensa hade en ökad risk för den pandemiska influensan under sommaren 2009. Forskarna bakom studien, som är verksamma vid bland annat British Columbia Centre for Disease Control i Vancouver, påpekar dock att sambandet behöver studeras närmre för att kunna säkerställa sambandet och de menar att det kan finnas andra faktorer som dessa studier inte tagit hänsyn till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.