Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Mycket patientkontakt ökar smittspridningsrisken

Annons

Desto mer kontakt och ju längre möten sjukhuspersonalen har med en patient, desto större är risken för infektionsspridning. Och de värsta smittspridarna är sjukgymnaster och röntgenläkare, visar en ny fransk studie.&nbsp
– Sjukgymnaster har mer fysisk kontakt och träffar fler patienter än de flesta andra på sjukhuset, säger smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen till den norska vetenskapssidan Forskning.no.

Om en enda sjukgymnast slarvar med hygienen utgör denne lika stor smittorisk som om en fjärdedel av all övrig sjukhuspersonal skulle göra detsamma, visar studien. Forskarna bakom studien har delat upp de anställda på en specifik avdelning i tre huvudgrupper. Dels läkare som har kontakt med ganska många patienter men inte särskilt ofta, dels de som har tätare kontakt med en mindre patientgrupp som till exempel sjuksköterskor, och slutligen de som möter samtliga patienter på avdelningen som bland annat sjukgymnaster och radiologer.&nbsp

Annons
Annons

Studieresultaten visar att smittspridningsrisken i den tredje uppräknade kategorin ökade risken med upp till 238 procent.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.