Många fall av harpest i norr

Ett tjugotal fall av harpest har upptäckts i Norrbotten de senaste veckorna. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att det blir ett toppår för den influensaliknande sjukdomen.

Publicerad den: 2015-08-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Harpest är en bakteriell infektion som ger epidemier bland gnagare och bakterierna sprids oftast via mygg. Myggan biter haren och sedan flyger den vidare och sätter sig på människan och kan då överföra infektionen, säger Anders Nystedt till P4 Norrbotten.

Harpest ger influensaliknande symtom 

För den som blir smittad av harpest väntar influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och illamående. Ofta uppstår ett sår lokalt där man blivit myggbiten (eller haft kontakt med ett sjukt djur) och lymfknutorna i närheten förstoras och blir ömma.

Patienter som har smittats via luftvägarna insjuknar i lunginflammation. Sjukdomen harpest är vanligast i augusti och september när många rör sig i skogen för att plocka bär eller jaga. I sommar har redan ovanligt många sjukdomsfall konstaterats i Norrbotten.

Annons
Annons

– Det är klart att det blir ett toppår. Nu har det redan konstaterats 24 fall av harpest och det näst mesta vi har haft genom åren i Norrbotten är 40 fall. Det tror jag nog att vi kommer att överstiga tyvärr, säger Anders Nystedt till lokalradion.

Den som ska ge sig ut i skogen rekommenderas att använda myggstift för att undvika harpest.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2015-08-10 09:43 (6 år sen)

  Hej Erik! Netdoktors redaktörer är journalister och inte läkare så därför är det bättre om du vänder dig till exempelvis sjukvårdsupplysningen med dina frågor. Hoppas det löser sig! Hälsar Anna-Cajsa, redaktör

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 10:12 (6 år sen)

  Min son har alla symptomen på harpest men snabbsänkan var bara 17. Därför avskrevs det som en vanlig förkylningsvirus.
  Min fråga är om man kan ha låg sänka men att det ändå är harpest?
  Han blev väldigt myggbiten när han jobbade i skogen för 1 vecka sedan.

  Tacksam för snabbt svar

  Erik