Jord kan vara lösningen på antibiotikaresistens

Nu kan forskare ha hittat en ny lösning på det växande hotet med antibiotikaresistens, i alla fall tillfälligt. Det rör sig om molekyler i jorden som biter på resistenta bakterier, rapporterar Svt Vetenskap.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Detta är helt radikalt, säger Slava Epstein, professor i mikrobiologi vid Northeastern University, till Svt.

Han är en av forskarna bakom studien.

Tidigare har forskare försökt ta bakterier från jorden som har fått växa upp i labb, vilket inte har fungerat. Då kom forskarna vid Boston på att molekylerna kanske inte kunde produceras i labb, utan i jorden där de normalt slåss mot andra bakterier för att hitta näring. På så sätt kunde nya molekyler, som biter på resistenta bakterier, identifieras.

Annons
Annons

Svårt att undvika resistens

Samtidigt finns det begränsningar även men denna behandlingsmetod.

– Det är inte en guldgruva som går att gräva oändligt ur. Det kommer att utvecklas resistens mot den nya antibiotikan, precis som det gjort mot alla de gamla. Men det kommer att ta lite tid, säger Sanna Koskiniemi, mikrobiolog på Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet, till Svt.

  Källor

 • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-antibiotika-kan-hittas-i-jorden

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-6 00:47 (3 år sen)

  Mycket intressant!

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-5 17:47 (3 år sen)

  Hej'
  Bara unga läkare har inte kunskap om Antibiotika som skadar folk, mest drabbas IBS_Symtom bra att Ni hjälper till att alla vill legitimera i Sverige bör har 6 månader praktik i 2 apotek att lära känna vad skriver andra läkare.
  mvh
  A. Moradi

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-5 14:05 (3 år sen)

  Spännande

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-5 14:38 (3 år sen)

  Har nyligen haft lunginflammation och är tacksam för att det fanns adekvat antibiotika som bet på den. Ändå var den så påfrestande. Hoppas jordspåret håller.