Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ingen spruta – inga pengar

Nyligen meddelade Australiens premiärminister att han tänker dra in det statliga stödet för alla föräldrar som inte vill vaccinera sina barn. Det innebär att familjer kan förlora bidrag på närmare 100 000 kronor varje år.

Publicerad den: 2015-04-13

Annons

”Ingen spruta – inga pengar”. Det är politiken som Australien kommer att införa meddelade premiärministern Tony Abbott i söndags. Beslutet bottnar i en debatt om barnens immunförsvar som har pågått i landet under en längre tid.

De som är emot vaccinering menar främst att barn kan ta skada av att få vaccin mot dödliga sjukdomar.

– Det är här ett väldigt viktigt ställningstagande för folkhälsan från vår regering. Det är viktigt att våra barn och familjer är trygga, sade Abbott till reportrar i Sydney.

Annons
Annons

Allt fler väljer bort vaccinering

Om parlamentet godkänner beslutet så kommer föräldrarna som vägrarar att vaccinera sina barn att förlora utbetalningar på cirka 15 000 australiska dollar, från och med 2016. Det motsvarar närmare 100 000 kronor per år. Utbetalningarna rör främst barnbidrag och andra skatteförmåner som familjer har.

De senaste fem åren har ungefär 90 procent av Australiens ettåringar vaccinerats. Däremot tror regeringen att cirka 39 000 barn under sju år går ovaccinerade, det är en ökning med närmare 24 000 barn det senaste årtiondet.  

Tycker du att Sverige borde införa en liknande politik när det gäller vaccinering av barn? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-21 01:39 (9 år sen)

    Nej Sverige ska inte införa detta de som bestämmer vill ha samma kontroll över alla därför tar de bort pengar för de vet att folk behöver det. Det är en äcklande handling och sorgligt att folk inte ser sanningen.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-26 17:35 (9 år sen)

    Tar Big Pharma ansvar för de biverkningar som "inte" inträffar då?
    Idag är där knappt någon läkare som registrerar biverkningar då de hävdar att det inte kan kopplas till vaccin?

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-20 11:32 (9 år sen)

    Helt rätt. Avstår man vaccin nallar man både på skattepengar när man behöver behandlas för den sjukdom man ej valt att vaccinera sig för, sjukvårdspengar som hade kunnat gå till allvarliga saker som man ej kan vaccinera sig emot, man snor hjälp ifrån andra. Eller så vabbar man/är sjuk och hemma från jobbet, pga. någon sjukdom man skulle kunna undvikit, som kanske tom. kan utrotas om alla som kunde var smarta och vaccinerade sina ungar.
    Sen är det oerhört respektlöst och lågt att inte vaccinera de barn som kan vaccineras, då det finns andra barn som av sjukdomsskäl inte kan vaccineras, men blir de smittade så hamnar deras liv i fara. Det är föräldrars ansvar att vaccinera allt som går, tycker det är ren jävla logik att dra in statligt stöd för de idiotföräldrar som inte gör det. De får ta konsekvenserna av sitt, enligt mig, IDIOTISKA beslut

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-18 09:14 (9 år sen)

    Oj, folk snackar ju som de har vett till...
    Bra Australien, helt rätt. Kommer dock aldrig ske i Sverige där velande hellre orsakar katastrof än trampar korrektheten på tårna.
    Och konspirationsteorierna haglar, kanske ligger läkemedelstillverkare bakom "chemtrails" och fetmaepidemier, övervikt och depression också? Inte TV, dator, stillasittande, junkfood, sockerdricka mm mm, alltihopa från verkliga drakar. Otroligt!

    Nej, avstår man vaccin borde man också få avstå sjukvård när man väl blir sjuk, och hoppas verkligen ni inte får cancer eller hjärt/kärlsjukdom så ni tvingas avstå livsavgörande behandling från de elaka "big pharma"!

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-16 23:28 (9 år sen)

    Tänker ni införa något sådant kan ni lika gärna gå ut och skjuta folk på öppen gata. Det är SAMMA SAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-15 18:00 (9 år sen)

    JA!! Tänk så underbart om människan kunde utrota mässling och kikhosta. Då krävs att 90 % av barnen vaccineras. Synd om okunskap ska hindra föräldrar att vaccinera sina barn.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-15 00:40 (9 år sen)

    Det är rena diktaturfasoner att inte få bestämma över sitt eget barn eller sin egen kropp! Helt vansinnigt! Vaccin har ingen större effekt det har t o m läkare och professorer erkänt nu på senare tid.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-14 11:04 (9 år sen)

    Ja, diktatur är väl det enda men kan kommentera detta med. Kanske tvångssteriliering också ligger på lur.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-14 10:45 (9 år sen)

    Tillhör själv en av dessa mammor som valde att vänta tills barnen blev 2 år innan det blev dags för att vaccinera. Ren magkänsla och skrämmande rapporter om vad som vaccinet kunde ställa till med innan barnets eget immunförsvar hade byggts upp, avgjorde mitt val. Och så sanslöst rätt jag hade, när det 8 år senare visade sig att den yngsta dottern hade en lättare form av blödarsjuka och att dessa barn inte ska vaccineras före 2 års ålder.
    Så om dessa lagar att inte få barnbidrag skulle införas i Sverige hade vi alltså varit utan bidrag?! Helt galet fel!
    Och vad sägs om alla som blivit sjuka av vaccin mot svininfluensa eller livmoderhalscancer? Och varför blir vi allt sjukare och tröttare? Finns det något samband med vaccin?
    Hälsningar "stolt mamma"

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-14 06:41 (9 år sen)

    Idiotiskt att inte vaccinera barn. De som är emot vaccinering tror att det blandas i farliga substanser i vaccinet. Om någon gör så för okända syften borde läsken vara bättre att använda som distributionsmedia istället för vaccin.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.