Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Influensa kan ha stoppats av förkylningsvirus

Annons

Ett helt vanligt förkylningsvirus kan ha förhindrat den förväntade ökningen av antalet sjuka i den nya influensan, A (H1N1) i september. Den slutsatsen drar Smittskyddsinstitutet i en ny studie. I början av september såg det ut som att vi närmade oss ett allvarligt utbrott av den så kallade svininfluensan. Antalet smittade ökade i snabb takt, flera personer var allvarligt sjuka och inom loppet av en vecka dog två personer. Experterna spådde en fortsatt ökning av antalet fall, men så blev det alltså inte. Istället avtog smittspridningen helt. Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, menar att influensan troligen konkurrerades ut av ett vanligt förkylningsvirus, det så kallade rinoviruset, som återkommer varje höst.
– När man har fått celler i luftvägarna, eller någon annanstans, som är infekterade med ett virus, då blir det en immunreaktion i det viruset som gör att det inte kan föröka ett virus till. Om ett virus kommer först, så kan inte nästa virus komma in, säger Annika Linde till Sveriges Radio, Ekot.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Hon menar att med det förhållandevis varma höstvädret spred sig förkylningsviruset mycket mer effektivt än influensan.
– Eftersom rinovirus sprids effektivare, så kommer det att konkurrera ut influensan, och därmed får vi alltså en nedryckning av influensaepidemin, så länge den här rinovirusepidemin varar, säger Annika Linde.

Annons
Annons

Denna slutsats grundar sig på en studie av samtliga prover från personer med influensasymtom som tagits på labbet på Karolinska sjukhuset. Men än är faran dock inte över. I kallare väder kan influensaviruset sväva fram i luften ett par meter, och då har rinoviruset inte en chans, så smittspridningen väntas komma igång igen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.