Nyhet | Infektion

HPV-vaccin fungerar mot livmoderhalscancer

Vaccineringen av skolbarn mot HPV har visat sig vara effektivt mot livmoderhalscancer. I den största studien hittills har man kunnat se att antalet könsvårtor, infektioner, och farliga cellförändringar minskar kraftigt, rapporterar TT/Omni.


Publicerad den: 2019-06-28
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

HPV-vaccin fungerar mot livmoderhalscancer
Annons

Det handlar om en metaanalys från Kanada som bygger på 65 vetenskapliga artiklar från 14 höginkomstländer. Över 60 miljoner flickor och kvinnor har följts i fem till nio år efter vaccineringen.

Resultatet visar att andelen flickor och kvinnor som drabbats av infektioner av humant papillomvirus, HPV, könsvårtor och farliga cellförändringar har minskat kraftigt. Av de två farligaste virustyperna som står för 70 procent av all livmoderhalscancer, HPV 16 och 18, hade förekomsten minskat med 83 procent bland tonårsflickor fem till åtta år efter vaccineringen. Hos kvinnor i 20 till 24 års ålder hade samma typ av förekomst minskat med 66 procent. Den aktuella studien är inte den första, men den största studien på området. 

Starka bevis för att HPV fungerar

Andelen flickor och kvinnor med könsvårtor, hade mer än halverats och farliga cellförändirngar hade minskat med cirka 50 procent bland screenade flickor 15 till 19 år. Bland kvinnor 20 till 24 år hade minskningen varit drygt 30 procent.

– Våra resultat utgör starka bevis för att HPV-vaccinering fungerar för att förhindra livmoderhalscancer, eftersom både HPV-infektioner, som orsakar de flesta cancerfall, och farliga cellförändringar, minskat, säger Mélanie Drolet vid CHU de Québec-Université Laval Research Center i Kanada, till den medicinska tidskriften The Lancet där studien också publicerats. 

Läs även: Vaccination inför utlandsresan - det behöver du veta

Annons
Annons

Inga resultat i Sverige ännu 

Sedan 2010 erbjuds alla flickor när de blir 10 till 12 år gamla en HPV-vaccination i Sverige. Här har man dock inte kunnat se någon effekt på förekomsten av cellförändringar, eftersom det inte gått tillräckligt lång tid sedan den allmänna vaccinationen infördes. 

Forskarna i den aktuella studien konstaterar, precis som i tidigare studier, att effekten blir både större och snabbare ju fler som vaccinerar sig. Särskilt om de gör de i ung ålder, snarare än i sena tonåren. 

Annons
Annons

 

Fakta: Humant papillomvirus, HPV.

HPV är en grupp virus och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Viruset kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer (cervixcancer), cancer i svalget och analöppningen. Sprids gör viruset via hud- och slemhinnekontakt. 

De flesta märker inte av att de drabbats av infektionen och ofta läker den ut av sig själv. I vissa fall kan infektionen däremot bli kronisk, något som ökar risken för att drabbas av olika former av cancer. 

Sedan 2010 ingår vaccination mot HPV i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn  och i Sverige är programmet, förutom i exempelvis Blekinge, begränsat till endast flickor.

Alla flickor i årskurs 5 till 6 år erbjuds via skolhälsovården vaccinationen. 

    Källor

  • TT/Omni - http://tt.omni.se/vaccin-har-minskat-farliga-cellforandringar/a/Vbade6

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu