Nyhet | Infektion

Hög risk för ytterligare fall av covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att upptäcka fall av sjukdomen covid-19 i Sverige är hög, samtidigt menar myndigheten att risken för allmän spridning i landet är låg. Den nya riskbedömningen har gjorts på grund av den senaste tidens utveckling av sjukdomsfall i omvärlden. 


Publicerad den: 2020-02-26 Uppdaterad den: 2020-02-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

coronavirus smittspridning
Annons

 Den 25 februari 2020 gick Folkhälsomyndigheten ut med att risken är hög för att man kommer upptäcka flera fall av sjukdomen covid-19 i Sverige. Myndigheten utgår då från sin femgradig skala med nivåerna: mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög. 

Den nya riskbedömningen bygger på en analys av det nya coronavirusets spridning i världen, som i sin tur bygger på uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Spridning i begränsad omfattning finns i framförallt Sydkorea, Iran och norra Italien. Ökningen i Kina har dock avtagit, enligt WHO. 

Två fall av covid-19 i Sverige

Den 31 januari påvisades det första fallet av covid-19 i Sverige i Jönköping.  26 februari bekräftades det andra fallet  i Sverige, en man i 30-årsåldern som tidigare befunnit sig i norra Italien och som nu vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 Folkhälsomyndigheten uppger att mannen mår väl. Sverige har nu haft två fall av sjukdomen covid-19, och det förväntas alltså bli fler. Däremot bedömer Folkhälsomyndigheten att risken för allmän spridning som låg. 

– Om man tittar på senaste dygnet med fall från Italien, Kroatien, Österrike och Spanien så delar jag helt den bedömning Svenska folkhälsomyndigheten gjort. Sannolikheten är nog ganska stor att det kommer dyka upp fler fall runt omkring i Europa de närmaste dagarna och veckan, inklusive i Sverige, säger Karl Ekdahl, avdelningschef för sjukdomsprogrammen på ECDC, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Dödligheten kan vara lägre än två procent

Karl Ekdahl menar samtidigt att dödligheten kan var lägre än de drygt två procent som den kinesiska smittskyddsmyndigheten tidigare bedömt den som. 

– Här ser man sannolikt toppen av isberget. Vi vet att det här är en smitta där många har få eller inga symtom alls så om man tittar på alla de som blivit smittade så kan man nog räkna med att dödligheten är lägre än de siffrorna man sett nu, säger Karl Ekdahl till radion.

När det här skrivs har närmare 80 000 personer smittats av det nya coronaviruset. Viruset kallas numera SARS-COV-2 och orsakar sjukdomen covid-19. Läs mer om namnen här >

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7415560
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/februari/forandrad-riskbedomning-for-fall-av-covid-19-i-sverige/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu