Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Även små barn ska vaccineras

Annons

Hittills har endast små barn som tillhör riskgrupperna vaccinerats, men nu kommer även barn under tre år att massvaccineras mot svininfluensan. Läkemedelsverket väntas inom en vecka göra en omprövning gällande reglerna. Preliminära data från den första vaccinstudien på 50-talet barn i åldersgruppen under tre år visar&nbspatt biverkningsrisken inte är högre än i andra grupper.
– Data från den första studien ser helt okej ut. Vi inväntar nu resultatet från den andra studien där barnen utsatts för ytterligare en vaccindos. Men allt talar för att vi inom en mycket snar framtid omprövar våra nationella rekommendationer och inkluderar även denna grupp i massvaccineringarna mot svininfluensa, säger professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket.

Huvudskälet bakom de ändrade rekommendationer är att barn under två år visat sig vara en särskilt utsatt grupp, både när det gäller risk för sjukdom och risk för dödsfall till följd av svininfluensa. Och enligt WHO: s globala perspektiv som inkluderar barn från både i-länder och utvecklingsländer, löper denna grupp störst risk att dö i den nya influensan vid sidan av gravida och lungsjuka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.