Fakta | Infektion

Feber hos barn

I de flesta fall är feber hos barn ett tecken på infektion.

Uppdaterad den: 2018-06-30
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Feber är ett vanligt symtom hos barn. I de flesta fall är feber ett tecken på infektion, men barn som har varit mycket aktiva, eventuellt skrikit mycket, kan få lite förhöjd temperatur utan att ha infektion. Barn får lättare feber än vuxna. 39–40°C är exempelvis vanligt vid förkylning och barn kan också få feber utan att vara särskilt sjuka.

Genom många infektioner under barnaåren bygger kroppen upp sitt infektionsförsvar. Dessa infektioner är alltså nödvändiga för att kroppen ska bli mer motståndskraftig mot bakterier och virus. I de allra flesta fall handlar det om virusinfektioner som inte ska behandlas med penicillin eller andra antibiotika.

Barn tål i regel feber bra. Om barnet inte är medtaget eller har uppenbara besvär kan man vanligen vänta 2–3 dagar före kontakt med läkare. Kom ihåg att man måste mäta om barnet verkligen har feber. Barn kan verka varma utan att ha feber.

Annons
Annons

Allmänna råd

Barnet bör uppehålla sig i ett svalt rum och vara lätt påklätt, till exempel med underbyxor och kortärmad tröja. Om barnet verkar mycket medtaget bör läkare kontaktas.

Ge barnet rikligt med dryck.

Låt till en viss grad barnet själv bestämma sin aktivitet. Den justeras automatiskt i förhållande till vad barnet orkar. Tvinga inte barnet att ligga i sängen. Det är klokt att hålla barnet inomhus tills det är feberfritt och det har verkat friskt under minst ett dygn.

Annons
Annons

Även om barnet är sjukt och har feber, är det inget som hindrar att man kör det i en varm bil till läkare eller till en barnvakt.

Läkemedel

Febernedsättande medel gör inte barnet snabbare friskt. Men det reducerar obehaget som följer med hög feber och det kan göra det lättare att få i sig mat och dryck. Ändå bör man inte okritiskt använda febernedsättande medel på barn.

Små barn är mycket känsliga för de medel som används mot feber och smärtor. Följ doseringen på bipacksedeln noga.

Rekommenderade medel är paracetamol och ibuprofen. Forskning har visat att ibuprofen verkar något snabbare och långvarigare än paracetamol. Man kan kombinera de här läkemedlen eftersom de har olika verkningssätt. Det finns många olika läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol. Läs om aktiva substanser (inte bara produktnamn) eller rådgör med läkare/apotek för att undvika att ta två läkemedel med samma aktiva substanser.

Ibuprofen är inte färdigdoserat för barn under 1 år, men får man rekommenderad dos från läkaren utifrån barnets vikt ska det vara säkert att använda.

Var speciellt uppmärksam på att ibuprofen (och andra läkemedel i NSAID-gruppen) kan orsaka njursvikt om barnet inte får i sig tillräckligt med dryck. Hos barn som inte dricker, kräks eller har kraftig diarré, bör man vara försiktig med att ge ibuprofen (eller andra NSAID-preparat).

Förskola och skola

Barns normala temperatur kan variera. Temperaturer över 37,5 ℃ på morgonen och 38 ℃ på kvällen anses vara förhöjda. Barn med feber bör först och främst för sin egen skull hållas hemma från förskolan eller skola tills det är feberfritt. I vissa sammanhang kan det vara önskvärt av smittskyddsskäl.

Kontakta läkare när barnet har feber och dessutom:

 • Är svårt att väcka på tider då det normalt är vaket.
 • Gråter sammanhängande, mer högfrekvent eller svagare än normalt.
 • Har blek/blå hudfärg.
 • Har torra slemhinnor i munnen.
 • Kissar sällan eller klagar över att det gör ont att kissa.
 • Andar snabbare än 60 gånger i minuten eller har stönande andning.
 • Kämpar med att andas (jobbar med magen eller att huden dras in mellan revbenen).
 • Kräks grön galla.

JOBBAR DU INOM BEROENDEVÅRDEN? Här kan du gå en fortbildning om hepatit C

Det finns mindre skäl till oro om barnet:

 • Inte gråter särskilt mycket eller gråter kraftfullt och låter sig tröstas.
 • Verkar nöjt och ler ibland.
 • Inte har problem att hålla sig vaken.
 • Har normal hudfärg och fuktiga slemhinnor i munnen.
 • Följer med i det som händer runt omkring.

Temperaturmätning

Elektronisk (digital) termometer hålls på plats under cirka 30 sekunder (tills den piper). För in termometern försiktigt ett par cm innanför ändtarmsöppningen. För småbarn kan det vara klokt att lägga barnet över dina lår. Placera hela handflatan med ett fast grepp över barnets stjärt så att du håller termometern stadigt på plats. Det finns risk för skada på de minsta barnen om de rullar över på ryggen medan termometern sitter på plats. Det finns också termometrar med mjuk spets.

Om barnet protesterar väldigt, kan du mäta temperaturen genom att placera termometern i armhålan. Det finns inga bra studier som bekräftar att detta ger korrekt temperaturmätning, men det är bättre att mäta på ett sådant sätt än att hålla fast ett sjukt barn som protesterar mycket bara för att få mäta i ändtarmen.


Annons
Annons
Annons