Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så stor är risken för biverkningar av HPV-vaccin

Det är inte helt ovanligt att snubbla över eller aktivt finna information om att HPV-vaccinet och dess biverkningar kan vara farligt. Samtidigt uppmanas många föräldrar att vaccinera sina barn. Så vad gäller egentligen? Hur säkert är vaccinet?

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-10

Annons

Ibland kan det vara svårt att sålla bland all information som finns att tillgå kring Humant papillomvirus, HPV och vaccin som skyddar mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

I Sverige har hittills en halv miljon flickor och kvinnor fått vaccinet, men fortfarande finns det många undrande föräldrar som är oroliga att HPV-vaccinet ska orsaka biverkningar på samma sätt som vaccinet mot svininfluensan gjorde 2009, då hundratals unga fick den obotliga sjukdomen narkolepsi.

Vad vet du om HPV? Gör vårt Quiz

Annons
Annons

Men till skillnad från vaccinet mot HPV hade då inte vaccinet mot svininfluensan hunnit testas så länge och att det gav allvarliga biverkningar upptäcktes också snabbt efter att massvaccineringen börjat.

Läs också: Fortsatt många flickor får HPV-vaccinet

Världens mest undersökta läkemedel

HPV-vaccinet däremot är ett av världens mest väl undersökta läkemedel och flera studier kring säkerhet har gjorts. Dessutom har det har getts till över 80 miljoner kvinnor i världen i mer än tio års tid, utan att allvarliga biverkningar har upptäckts.

Av de drygt 500 000 har 0,00001 procent – alltså fem personer, fått ersättning av Läkemedelsförsäkringen för biverkningar som kan ha med HPV- vaccinet att göra. Det har då bland annat handlat det om hjärninflammation och yrsel. Dock bevisar inte det att vaccinet är orsaken, bara att det inte är osannolikt att så är fallet.

Annons
Annons

Läs också: Nära beslut om HPV-vaccinering för pojkar

Vaccinet skyddar mot cancer 

Samtidigt gör farliga varianter av HPV att 50.000 svenska kvinnor varje år får cellförändringar i underlivet. 15.000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling. 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer. 150 överlever inte sjukdomen.

Tack vare HPV-vaccinet kan flickor skyddas mot de två farligaste varianterna av viruset, som tillsammans orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2017-05-10 19:59 (7 år sen)

  Förlåt fler post men jag fick "fel kod försök igen" varje gång!!

 • Avatar 2017-05-10 19:00 (7 år sen)

  Visst finns det små risker men alternativen är "0" risker!
  Hälso- och sjukvården sviker oss alla när inte alternativen ges.
  Finns många exemplar på bättre alternativen till p-pillar, operation mot många framfall, operation mot många ryggproblem osv osv.
  Ta ert ansvar och vår hälsa på alvar nu tack!!
  Mvh


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.