Nyhet | HPV

Omgranskade cellprov visade på livmoderhalscancer

I våras framkom det att tiotusentals cellprover inom Norrbottens läns landsting analyserats felaktigt. Nu har arbetet med att omgranska cellproverna avslutats och totalt har tre cancerfall upptäckts.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Flera kvinnor hade cellförändringar som inte upptäcktes vid första undersökningen. En av kvinnorna hade utvecklat ett tidigt stadium av livmoderhalscancer.

7000 prover analyserades på nytt

När felet väl upptäcktes beslutade Norrbottens läns landsting att över 7000 cellprover som var tagna mellan 2010 och 2015 skulle analyseras på nytt. Utredningen som nu är klar visade att 111 kvinnor hade tilldelats fel diagnos. Ytterligare två kvinnor hade utvecklat livmoderhalscancer, något som med all sannolikhet hade kunnat undvikas om inte provanalysen varit bristfällig.

– Sannolikt så hade det här kvinnorna som har utvecklat en livmoderhalscancer kunnat behandlas för svåra cellförändringar istället för att få en cancerdiagnos. Och vi hade förstås sluppit en väldig massa oro, säger Anna Pohjanen, överläkare i obstetrik och gynekologi.

Annons
Annons

Norrbottens läns landsting, NLL, meddelar dock att båda missarna upptäcktes i ett tidigt stadium samt att kvinnorna har behandlats.

Resultaten från utredningen visar även att 43 kvinnor hade allvarliga cellförändringar som behandlats. I 61 fall hade cellförändringarna redan hittats och åtgärdats.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons