Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Inget samband mellan HPV-vaccin och trötthetssyndrom

Det finns inget som kopplar kroniskt trötthetssyndrom, CFS/ME, till HPV-vaccin. Det visar en stor registerstudie gjord av norska Folkhälsomyndigheten.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-30

Annons

Kroniskt trötthetssyndrom har ökat i Norge, och av vissa har HPV-vaccinet föreslagits som en eventuell orsak till ökningen. Den här studien visar dock att så inte är fallet. Undersökningen är gjord som en del i uppföljningen av Norges nationella vaccinationsprogram, där flickor i sjunde klass sedan 2009 erbjuds HPV-vaccin.

Det forskarna studerade var den årliga incidensen av kroniskt trötthetssyndrom för åren bland över 800 000 barn mellan 10 och 17 år. Bland dessa hade närmare 200 000 flickor erbjudits HPV-vaccin

Det som konstaterades var en ökning av kroniskt trötthetssyndrom men något samband med HPV-vaccinet fanns ej. Vad ökningen beror på är där med fortfarande okänd. 

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/hpv-vaccin-ger-ingen-okad-risk-for-kroniskt-trotthetssyndrom/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.