Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Konservativt att inte vaccinera pojkar mot HPV

Även pojkar bör vaccineras med vaccin mot humant papillomvirus (HPV) – det skrev Cancerfonden i en rapport från 2012. Anledningen: förhindra HPV-orsakad tonsill- och tungbascancer, två cancerformer som kraftigt ökat de senaste 40 åren.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-13

Annons

”Ingen tvekan om att pojkar ska ingå i allmänna programmet för HPV-vaccination” säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Tonsillcancer är ett viktigt skäl till att vaccinera även pojkar mot HPV. Även analcancer och peniscancer är orsakade av HPV och drabbar pojkar. Idag finns tre godkända vaccin mot HPV, varav två är godkända för pojkar, säger Joakim Dillner.

Cancer i mun och svalg har blivit allt vanligare. I Sverige är cancer i huvud-halsområdet fortfarande en relativt ovanlig cancer, ungefär 1400 personer insjuknar årligen men den ligger på listan bland de tio vanligaste cancerformerna. I ett globalt perspektiv är det den 4-5:e vanligaste cancerformen.

Annons
Annons

HPV - den vanligaste sexuellt överförda infektionen

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige och resten av världen. En majoritet av alla sexuellt aktiva män och kvinnor drabbas. Årligen behandlas mellan 6 000–8 000 kvinnor mot cellförändringar, 450 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och 150 av dessa kvinnor dör till följd av sjukdomen. Sedan vaccinationerna på flickor startade 2011 har man kunnat se att färre yngre kvinnor i Sverige smittats av de typer av HPV som vaccinerna skyddar mot. Man har också kunnat se att förekomsten av kondylom signifikant minskat i de vaccinerade åldersgrupperna bland flickor.

Idag finns tre olika vaccin mot HPV-infektion. Alla är godkända för vaccination av flickor och kvinnor från nio års ålder. Två av vaccinen skyddar mot fyra respektive nio HPV-typer, det är också de vaccinen som är godkända för vaccination av pojkar från nio års ålder.

Även pojkar bör vaccineras mot HPV

– Pojkar bör få samma rättighet som flickor till att skydda sig mot cancer orsakad av HPV. Redan 2011 borde vi ha infört HPV-vaccin även till pojkar. I Sverige är vi långsamma och konservativa i den här frågan. 2007 saknade vi data om effekt och säkerhet av vaccination på pojkar, men mycket har hänt på tio år. Idag är evidensläget helt annorlunda och den breda spektra av cancerformer är välkänt. Det är upprörande hur segdraget det är från svenska myndigheter, säger Joakim Dillner.

Han berättar att han och en kollega under EEMCID-kongressen 2016 förde ett anförande om HPV. Kollegan frågade auditoriet vilka som tyckte att även pojkar bör ingå i en allmän HPV-vaccination.

Annons
Annons

– Gehöret var fantastiskt, inom professionen tycker en klar majoritet att även pojkar ska vaccineras. Det visar bara på hur långsamma och konservativa vi är i den här frågan från Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens sida, säger Joakim Dillner.

Rädsla för biverkningar

En vanlig orsak till att inte vaccinera sig mot HPV är rädslan för biverkningar. Det visar en nyligen genomförd undersökning, med över 1000 deltagare (föräldrar till barn 10-25 år), om HPV-vaccination på Netdoktor. Resultaten visar att 55 procent av föräldrarna till flickor som inte vaccinerat sig mot HPV är grundat på rädsla för biverkningar.

– Jag brukar säga att oroa sig för biverkningar eller inte är ett rationellt beteende och särskilt efter pandemin 2009 är det fullt förståeligt av föräldrar att göra ett ställningstagande. Men i det här fallet är nyttan av HPV-vaccin för både flickor och pojkar klart större än risken. Det är en hög täckning av vaccinen både i Sverige men också globalt och idag är som sagt evidensläget annorlunda jämfört med innan.

Nationell statistik från Folkhälsomyndigheten visar att cirka 80 procent av alla flickor vaccinerats mot HPV. Kliniska studier har visat att HPV-vaccin skyddar även unga män mot kondylom. HPV-vaccination har dessutom visat sig ge skyddseffekt mot förstadier av cancer i ändtarmsöppningen (analcancer) hos unga män.

Stort behov av information kring HPV

”Skyddseffekten av HPV-vaccin hos pojkar värderas löpande i takt med att ny information blir tillgänglig. När det finns mer kunskap kan det bli aktuellt med en omprövning av om även pojkar ska vaccineras inom ramen för barnvaccinationsprogrammet”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Undersökningen från Netdoktor visar att det finns ett stort informationsbehov om HPV.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

77 procent av respondenterna (drygt 1000 föräldrar till barn mellan 10-25 år) som svarade att de inte tycker att pojkar ska vaccinera sig uppgav följande anledningar:

  • De visste inte att pojkar kan få HPV eller HPV-relaterade sjukdomar
  • De visste inte att det fanns ett HPV-vaccin för pojkar
  • De trodde att HPV-vaccin bara är för flickor

Läs även: Även pojkar bör vaccineras mot HPV

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-05-6 23:04 (4 år sen)

    Jag är förvånad över att ingen vårdnadshavare/pojke/ung man har anmält till diskrimineringsombudsmannen att de blivit diskriminerade inom svensk sjukvård då de inte fått gratis HPV-vaccin pga manligt kön. Det är ett ärende som Diskrimineringsombudsmannen DO, borde driva. Könsdiskriminering inom svensk sjukvård är förbjuden! Speciellt gay killar är ju inte särskilt väl skyddade av flockimunitet bland tjejer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.