Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hon studerar kopplingen mellan HPV och prostatacancer

Skövdeforskaren Neha Signh har i över åtta år forskat på humant papillomvirus, HPV. I Indien, där hon kommer ifrån, genomförde hon en studie om prostatacancer och humant papillomvirus och fann en koppling.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-26

Annons

Neha Signh studerade ett hundratal män med prostatacancer i Indien. Resultaten av studien visade att 41 procent av alla prostatacancerpatienter var infekterade av humant papillomvirus, HPV, Samma virus som kan leda till livmoderhalscancer och som många unga kvinnor idag vaccineras mot.

– Förmodligen fick männen viruset redan när de var unga och sexuellt aktiva. Viruset drabbas sedan vävnaden och prostatacancer utvecklas 15-20 år senare, på ett liknande sätt som livmoderhalscancer utvecklas hos kvinnor. Om det går att fastställa att viruset är en bidragande orsak till cancern kan även män bli vaccinerade i framtiden, säger Neha Sighn.

Nu väntar en ny studie på svenska män med prostatacancer. En studie som Neha Signh ska göra i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Annons
Annons

– Just nu är vi fortfarande i diskussion kring studiens upplägg men tanken är att den ska sättas igång riktigt snart. Det är extra intressant att få göra den här studien på svenska män eftersom prostatacancer är en sjukdom som ökar i Sverige.

Unik studie ska titta på kopplingen mellan HPV och prostatacancer i Sverige

Prostatacancer är den näst vanligaste cancerformen i världen, men det är den vanligaste cancerformen hos svenska män. Varje år upptäcks nästan 10 000 fall av prostatacancer. Trots dess vanlighet är kunskapen om orsakerna till prostatacancer begränsad.

Ändå har väldigt lite forskning gjorts på kopplingen mellan prostatacancer och HPV (humant papillomvirus). De exakta mekanismerna för utvecklingen av cancer i prostatakörteln är inte väldokumenterade i dagsläget, men Neha Singh hoppas på att hitta samma koppling bland svenska män som hon gjorde hos indiska män.

– Förekomsten av HPV-infektion hos män med prostatacancer i den indiska befolkningen stärker hypotesen om att en HPV-infektion kan vara en samverkande faktor i samband med utvecklingen av prostatacancer. Vilken roll HPV spelar i prostatacancer är fortfarande diskutabelt och måste därför belysas. Andra studier hävdar det motsatta och mer forskning behövs för att klargöra resultaten, säger Neha Signh.

Annons
Annons

Orsakerna till prostatacancer är idag inte klarlagda men kopplingen till HPV är en av flera möjliga orsaker. För första gången ska vävnadsprover som samlats in vid screeningar på över 2500 män sedan 1995 användas till forskning. Denna forskning möjliggörs med hjälp av Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Läs även: De sex vanligaste myterna om HPV

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-03-3 12:26 (4 år sen)

    Intressant läsning. Det är väl kvinnans könshormon Östrogen som vaxinet hindrar papillonviruset att bilda cancer i livmoderhalsen. Mannens könshormon Testosteron kanske hindrar cancer att bildas om man tillför vaxinet. Smart fundering.

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-12 16:33 (6 år sen)

    Viktig och logisk upptäckt.
    Är det en ny kondomsatsningför killar på gång?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.