Frågor och svar om förkylning & infektion 2009
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Bältros, är en smärtsam hudinfektion som uppstår när virus efter en tidigare vattkoppsinfektion återaktiverats. Här kan du lära dig mer om hur bältros kan behandlas och hur man kan förebygga det.
Onsdagen den 2 december medverkade Netdoktors expert Peter Åhnblad, överläkare och ÖNH-specialst vid Doc Care i Stockholm, i Netdoktors Expertchatt. Under 45 minuter besvarade han besökarnas frågor om förkylning & infektion. Läs Peters svar i chatten nedan.
Expertens svar om förkylning & infektion
Sunflower73:  Jag undrar vad det beror på att vissa infektioner blir så långdragna? Beror det på att man har ett dåligt immunförsvar? Förra våren fick min 6 åriga son feber och ont i kroppen, febern höll i sig i tolv dygn och vi har hos läkare vid två tillfällen men fick inte penicillin till honom. Man konstaterade att det var en influensa B som större delen av hans skolkamrater också fick. Dock var han den ende som hade så långvariga symptom, övriga blev friska efter en knapp vecka.
Peter Åhnblad: Kroppens immunförsvar ligger inte på en konstant nivå utan varierar över tid och påverkas förstås av stress, sömn osv. En influensa brukar vanligen hålla i sig en vecka men ibland tar det längre tid för kroppen att göra sig av med infektionen.
Narnia:  Hej
Jag har precis haft svininfluensa med efterföljande lunginflammation och undrar hur stor risk det är att jag utvecklar lunginflammation ifall jag smittas av förkylning om 1-2 veckor? Fick penicillin den 16 nov. och började jobba igen den 23 nov. men är fortfarande väldigt trött, hostig med en hel del slem fortfarande, men dock feberfri. Hur länge är mitt immunförsvar nedsatt?
Peter Åhnblad: Risken för lunginflammation igen är nog liten, men jag skulle ta det lugnt och vara noggrann med handhygien och undvika uppenbart förkylda.
H.Osta:  Vad är den vanligaste anledningen till återkommande och långa förkylningar? Jag är i princip mer eller mindre förkyld hela hösten, vintern och halva våren. Sällan allvarligare symptom, bara långvarigt ocvh segt.
Peter Åhnblad: Barnen är de stora smittspridarna när det gäller ex förkylningar. Noggrann handhygien inkl handsprit, undvik händer i ansiktet, näspetning osv och förebygg genom att skölja näsan med saltvatten brukar hjälpa. Hör gärna med din husläkare för en allmän kontroll också.
Oskar:  Varför tillämpas inte de kunskaper som finns från Ortomolekylär Medicin i större grad? Jag tänker på C-vit doseringar mellan 5-10 gram vid nedsatt immunförsvar. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling förespråkade denna metod redan för 50 år sedan med bra resultat vilket läkemedelsindustrin förkastat då patent ej kan lämnas på kroppsegna ämnen. Alltså, varför satsas inte mer på behandling med kroppsegna substanser i samband med influensa och förkylning?
Peter Åhnblad: Intressant fråga. De bra utförda studier jag sett ang C-vit har inte visat på särskilt god effekt förutom lite positiva resultat hos vissa elitidrottare. Jag tror att läkemedelsindustrin tittar noga på alla möjligheter att hitta behandlingar för vanliga åkommor såsom förkylning.
orlandoY:  Hej. Er beskrivning av ett förkylningsförlopp stämmer på det man upplevede när man var yngre. Nu vi nära 70 års ålder upplever jag samma förlopp fast i "ultrarapid". Det tar kanske en vecka i inledningsstadiet (halsirritation) och snuva och hosta kan var i en månad. Är det försämrat innumförsvar eller aggressivare virus eller bådadera? Jag tycker bestämt att symptomen lindras av echinaceaprodukter men kanske de också bidrar till det utdragna förloppet?
Peter Åhnblad: Slemhinnorna blir generellt i sämre skick ju äldre vi blir vilket skulle kunna betyda mer mottaglighet för angrepp men å andra sidan har vi ju då hunnit genomgå många infektioner med hyffsat "infektionsminne". Min erfarenhet är att pat >65 år blir mer sällan förkylda men drabbas lätt av småbarnens (barnbarnens?) luftvägsbakterier.
Tess:  En tradition hos polska katoliker att man "bryter oblat" med varandra, dvs jag håller en oblatbit i handen, någon bryter av en bit av min oblat och jag bryter av en bit av hans oblat, vi tar upp bitarna i munnen och önskar varandra God Jul och pussar och kramar varandra. I influensatider - är det inte riskfyllt att ordna ett sådant "bryta-oblat-sammankomst" för ca 70 ungdomar och deras föräldrar? Behöver ha ett expertutlåtande ifall föreningen ska ställa in mötet eller ändra rutinerna.
Peter Åhnblad: Ja, rent medicinskt är detta förstås mindre bra ur smittosynpunkt. Kanske ta varsin oblat och önska varandra God Jul istället!
Miss Piggy:  Hej! Jag har varit förkyld ett tag och har liksom spänningar vid näsroten, eller typ på sidorna, bredvid näsroten. Också lite spänningar runt tinningarna. Trycket ökar om jag böjer mig framåt och det är som värst när jag vaknar. Kan detta vara bihåleinflammation?
Peter Åhnblad: Troligen är detta spänningar/värk pga svullnader av slemhinnan i bihålorna, alltså inte bihåleinflammation i dagligt tal. Detta är mycket vanligt i samband med en förkylning. Ta avsvällande nässpray, smärtstillande och skölj näsan med saltvatten.
Hela:  Hej! Min son, 4 år, får alltid hosta när han blir förskyld. Förskylningsastma säger vår doktor och ordinerar Pulmicourt, så det har jag jämt hemma och ska använda varje gång han får hostan och ca 1-2 veckor efter att hostan försvunnit. Jag vill veta orsaken till varför han alltid får hostan.
Peter Åhnblad: "Förkylningsastma" brukar handla om känsliga slemhinnor i luftrören. Det är inte helt ovanligt hos barn och brukar försvinna när barnen växer upp.
jaja:  Hej, jag är 69 år och är frisk för övrigt. Dock känner jag mig ambivalent och orolig gällande vaccination mot svininfluensa ,efter alla dessa motsägelsefulla uttalande från läkare/professorer angående vaccination eller ej! Jag brukar ta den vanliga årliga sprutan mot höstinfluensa och har klarat mig bra! Nu till frågan: Vilken vaccinationsspruta ska jag ta,"höst"eller svininfluensavaccin?
Peter Åhnblad: Mitt råd är att du vaccinerar dig mot både den nya influensan, "svininfluensan", och den årligt återkommande influensan.
sygnarek:  Detta är ytterst oroande! 26/11 anger Sydsvenskan efter TT att: ..."Hittills har tolv personer i Sverige dött efter att ha fått vaccinet mot svininfluensan...." Om 12 personer har dött EFTER att ha fått vaccinet, hur många har dött av själva influensa, dvs de som inte var vaccinerade?
Peter Åhnblad: Enligt Smittskydd Stockholm har 15 personer dött av den nya influensan i Sverige. Om nu mer än ½ miljon människor blivit vaccinerade i Sverige är det klart att statistiskt sett ett antal dör efteråt men det återstår att se om vaccinet verkligen var orsaken.
Robert Koch:  hej, jag tror att sova med öppet fönster, och probiotika, o alltid tvätta sej o decifinera lite, skadar inte. t.ex. handtag, telefoner, kranar, ha handdecifinering med sej i bilen, alla kundvagnar är ju smittohärdar. Om man hostar och nyser, gör det innanför tröjan t.ex. Själv har jag inte varit förkyld på 5-6 år. ett tips.  
Peter Åhnblad: Ja, det verkar ha fungerat för dig. Samtidigt kan man väl säga att virus och bakterier på händerna sällan gör skada utan det är när man är uppe i ansiktet som spridningen startar. Unvik att peta i ögon, näsa och mun
Janne80:  Jag har tagit nässpray lite för länge (det står att man max ska använda den 10 dagar) och har svårt att sluta. Om jag försöker sluta blir jag jättetäppt! Hjälp - hur ska jag göra? Jag vill inte vara beroende!
Peter Åhnblad: Det du beskriver är tyvärr vanligt. Avsvällande nässpray ger tyvärr nästäppa när den används för länge/för mycket. Undvik sprayen, skölj med saltvatten istället och om det inte hjälper bör du kontakta husläkare eller ÖNH-läkare.
Överaktivt immunförsvar?: Mina förkylningar utvecklas aldrig fullt ut, men i stället har jag immunförsvaret mer eller mindre aktiverat hälften av tiden med lätta symptom som ont i nacken och ögonen, viss nästäppa, ibland sinuitkänsla och dålig blodcirkulation. Det är nästan en befrielse när en infektion verkligen bryter ut ordentligt, och har det väl hänt kan jag vara frisk en längre tid efter. Vad är egentligen detta och vad kan man göra åt det?
Peter Åhnblad: Kanske har du en allergi eller överkänsliga slemhinnor. Diskutera detta med din husläkare.
Gäst69780:  Hej! Jag har nu i flera månader haft sår i ena mungipan. Det är inte som ett vanligt munsår med blåsor. Undrar vad det kan bero på och hur jag kan bli av med det. Jag är nu förkyld och även fått munsår på insidan av läppen med vita prickar i såret. Läppen är något svullen vid såret. Pg.a. att såret sitter på insidan har jag inte vågat använda något munsårsmedel i det. Finns det något medel som jag kan använda för att bli av med såret? Tack för svaret på förhand!
Peter Åhnblad: Jag tycker att en läkare ska titta på såret, sök husläkare eller ÖNH-läkare.
Lotti:  Vad är det som har hänt när man vid en förkylning tappat lukt och smaksinnet. Inte i en vecka ( som är vanligt ) utan i fem månader? Hur stor procent befaras tappa sitt lukt-smaksinne för alltid pga förkylning? Livet blir fattigt när man inte kan känna den goda smaken av mat och dryck eller den ljuvliga doften av sommarens blommor. Hälsn. Lotti
Peter Åhnblad: Det är ingen som riktigt vet vad som hänt när man tappar luktsinnet efter en förkylning. Kvarstående svullnad av slemhinnan? Det är några procent som får detta.
Trist situation för dig. Låt en ÖNH-läkare undersöka dig. Ibland kan man hitta någon orsak bakom och ibland kan man prova cortisonnässpray eller cortisontabletter.
Syssila:  Hej! Är det möjligt att inte tåla att vistas utomhus?! Jag har sen 4 år haft problem med mina bihålor. De blir ömma, det "trycker och spänner", det strålar ut i öronen och jag känner mig till slut öm tom i käkarna. Detta händer så gott som alltid när jag vistas utomhus, blåst är värst. Det kan även komma inomhus, men inte ofta. Är aldrig täppt/snuvig. Lukt och smak är mkt försämrad. Tar Nasonex 2x2 i varje näsborre, hjälper mkt lite. Röntgen och övr undersökn. visar ingenting!
Peter Åhnblad: Det verkar som om du har en besvärlig s.k. hyperreaktiv (överkänslig)slemhinna i näsa och bihålor. Sök Öron-näs-hals-läkare som är kunnig inom detta område.
Åberg:  Hej Peter, igår kände jag mig svullen i halsen och fick huvudvärk. I dag är jag lika svullen och dessutom snorig, och jag har fått ont i ett öra. (1) Låter som en vanlig förkylning va? (2) Några tips om hur jag blir frisk? (3) Gurglar med saltvatten, finns det några studier som tyder på att det verkligen hjälper mot halsinfektioner? Tack på förhand!
Peter Åhnblad: 1. Låter som en förkylning, ja.
2. Vila, se till att få tillräckligt med sömn och skölj näsan med saltvatten. Nässköljare finns på Apoteket.
3. Vad jag vet finns det lite studier som indikerar att detta kan ha effekt mot halsbesvär orsakade av förkylningsvirus.
Gäst82744:  Hej! Finns det några nackdelar med att äta febernedsättande läkemedel vid en förkylning?
Peter Åhnblad: Lite förhöjd temp kring 38 är bra för kroppens försvar, så har man inte speciellt ont kan man avvakta febernedsättande. Annars finns det inga större nackdelar med febernedsättande i korrekta doser.
bma:  kan katter och hundar få "svininfluensan"?
Peter Åhnblad: Vet inte. Teoretiskt ja, men jag vet inga kända fall.
 
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm