Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nässköljning

Nässköljning kan minska symtom vid bland annat förkylning, allergi och kroniska bihålebesvär.


Publicerad den: 2021-11-02

Annons

Vad är nässköljning?

Nässköljning

Nässköljning är en procedur där man  sköljer näsan och bihålorna med saltvatten, ofta med hjälp av en nässköljningskanna eller en spruta. Genom att skölja näsan avlägsnas damm, bakterier och ämnen som man kan vara allergisk mot. Det används framför allt för att minska symtom vid förkylning, allergiska besvär från näsan eller kroniska besvär från näsa och bihålor. Det kan också användas vid näspolyper eller efter kirurgi i näsa eller bihålor. Även om den vetenskapliga dokumentationen för att skölja näsan vid dessa tillstånd är begränsad kan nässköljning ibland rekommenderas eftersom biverkningar i stort sett inte förekommer. 

Annons
Annons

Hur sköljer man näsan?

Man sköljer näsan på följande sätt:

  • Införskaffa ett hjälpmedel för att skölja näsan. Det kan vara en nässköljningskanna eller en spruta som kan fyllas med saltvatten. Dessa finns i vanliga fall på apotek och hälsokostaffärer. 
  • För att inte nässlemhinnan ska bli irriterad är det viktigt att blanda ihop rätt mängd vatten i förhållande till salt och att saltvattnet har rätt temperatur. För att göra saltvatten som har samma koncentration salt som kroppens egna vätskor kan man blanda en halv liter vatten (500 mL) med en tesked koksalt (cirka 5 gram). Använd endast rent vatten som har en temperatur på cirka 37 grader. I regel rekommenderas koksalt utan jod vid nässköljning på grund av en ökad risk för utveckling av allergi men risken verkar vara mycket låg. Om man är osäker om vattnet är tillräckligt rent kan man koka vattnet först.
  • Fyll hjälpmedlet med koksaltlösningen och håll hjälpmedlet mot en näsborre medan man lutar huvudet åt sidan. Låt vattnet rinna igenom näsan genom att hålla kannan över näsnivån eller genom att trycka på sprutan som är fylld med saltvatten. Gör samma procedur på andra sidan. Andas normalt med öppen mun under nässköljningen. 
  • Om man har en infektion eller haft en operation i näsan kan saltvattnet som kommer ur motsatt näsborre ha en del slem, snor och blod med sig. Detta är helt normalt. 
  • Många är oroliga för att vattnet ska hamna i svalget men i regel rinner saltvattnet ur andra näsborren igen. Om det råkar komma saltvatten i svalget kan man svälja det eller spotta ur det. 
  • Man kan inte skölja näsan för mycket men efter ett antal omgångar kan man avsluta sköljningen och snyta näsan. Ibland kan en del saltvatten rinna ur näsan efter avslutad nässköljning. 
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.