Mycosis fungoides
Vad är mycosis fungoides?
Mycosis fungoides är en hudcancer där en form av vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter blir maligna. Sjukdomen tillhör gruppen av cancersjukdomar som kallas lymfom. Mycosis fungoides förekommer mycket sällan, cirka 150 nya fall årligen i Sverige. Män utgör två tredjedelar av patienterna och tillståndet är vanligare bland mörkhyade.
Bli medlem i Hyperhidrosföreningen
Lider du av hyperhidros? Patientföreningen för hyperhidros har till syfte att tillvarata intresset hos personer som lider av hyperhidros, sjuklig överproduktion av svett. Besök vår hemsida och bli medlem idag!
Symtom och tecken
- Torra, något fjällande, välavgränsade hudförändringar.
- Hudförändringarna är oftast lokaliserade längst ned på överkroppen och på skinkorna.
- Förändringarna uppkommer så småningom på andra områden, och ibland bildas förtjockningar av huden i handflator och fotsulor.
- Hos vissa kan det utvecklas omväxlande pigmentering med torr hud, okarakteristiska eksemförändringar eller rodnande hud över hela kroppen.
- En ovanlig variant angriper hårbotten och orsakar håravfall.
- I vissa fall är förändringarna tjockare eller bildar tumörer. Förstorade lymfkörtlar kan höra till bilden.
Orsak
Orsaken bakom mycosis fungoides är okänd. Mikrober, yrkesmässig exponering och genetiska mutationer har föreslagist som orsaksfaktorer, men säker dokumentation saknas.
Diagnos
Sjukdomen drabbar oftast äldre män. Det tar i genomsnitt cirka fem år innan diagnosen ställs. Tillståndet kan åtföljas av klåda, och man ser ofta en förbättring under sommarmånaderna. För att ställa diagnosen bör det påvisas typiska förändringar i vävnanden under mikroskop eller med hjälp av speciella immunologiska prover på lymfocyterna.
Behandling
Under den första fasen av sjukdomen används kortisonsalvor eller UV-behandling för att begränsa symtomen. I ett senare skede använder man starka kortisonsalvor och PUVA – intag av läkemedlet psoralen och därefter UV-strålning.
Det kan också bli aktuellt att ge starka A-vitaminliknande tabletter och injektioner av ämnet interferon, vilket inverkar på immunförsvaret. När tumörer uppträder i huden ges PUVA, interferon, strålning och ibland cytostatika.
Prognos
I de flesta fall, vid så kallat lindriga stadier, är prognosen mycket god och man lever ett normallångt liv. Förekomst av tumörer i huden ger en mycket sämre prognos, liksom tillstånd med utbredd rodnad och fjällning, så kallad erytrodermi.
-
"Svettas över stora delar av kroppen - finns hjälp att få?"
Hyperhidros är en sjukdom som gör att man svettas ovanligt mycket. Besvären kan komma från ett eller flera ställen på kroppen: händer, fötter, armhålor, ljumskar, huvud, bröst och rygg. Här svarar hudläkaren Petra Kjellman på läsarnas frågor om extrema svettningar.
3 Kommentarer -
Överdriven svettning (hyperhidros) måste tas på allvar
Över 300 000 svenskar har hyperhidros, så kallad överdriven svettning. Trots det är sjukdomen okänd både hos professionen och bland patienterna.
4 Kommentarer
-
Lina, 24, har haft problem med extrema svettningar hela livet
– Jag skulle älska att kunna cykla till skolan eller jobbet. Men då skulle jag vara helt blöt när jag kommer fram, så det fungerar inte, berättar Lina Öhlander, 24 år, som lever med den ärftliga sjukdomen hyperhidros, överdrivna svettningar.
3 Kommentarer -
Då bör du undersöka din leverfläck
Euromelanoma-veckan är i full gång och den här veckan kan du utan remiss besöka en hudläkare på olika kliniker runt om i Sverige och Europa. Tanken är att öka patienters medvetenhet om hudcancer och få fler att undersöka sina egna kroppar och vid misstanke uppsöka hudläkare.
-
Har du extrema svettningar? Delta i undersökning om hyperhidros
Vi söker dig som upplever att du svettas så mycket att det innebär problem för dig, så kallad hyperhidros. Vi hoppas att du vill svara på några frågor om det. Dina svar kommer att användas i syfte att öka kunskapen om hyperhidros. Svaren behandlas helt anonymt.
14 Kommentarer