Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Mycosis fungoides

Mycosis fungoides är ett lymfom, det vill säga cancersjukdom, i huden som orsakas av en typ av vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter. Tillståndet kan se ut på flera olika sätt.


Uppdaterad den: 2020-12-29

Annons

Vad är mycosis fungoides?

Mycosis fungoides är en hudcancer där en form av vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter blir maligna. Sjukdomen tillhör gruppen av cancersjukdomar som kallas lymfom. Mycosis fungoides förekommer mycket sällan och drabbar främst äldre män.

Annons
Annons

Symtom

  • Torra, något fjällande, välavgränsade hudförändringar. Ibland förväxlas dessa hudförändringarna med psoriasis eller eksem.
  • Hudförändringarna är oftast lokaliserade längst ned på överkroppen och på skinkorna.
  • Ibland finns klåda.
  • En ovanlig variant angriper hårbotten och orsakar håravfall.
  • I vissa fall är förändringarna tjockare eller bildar knölar.
Mycosis fungoides, fläckar (patches)
Mycosis fungoides, knölar (tumörer)

 

Orsak

Orsaken bakom mycosis fungoides är okänd. 

Annons
Annons

Diagnos

Utredning av mycosis fungoides görs hos hudläkare. För att bekräfta diagnosen tas en bit hud (biopsi) från en typisk hudförändring som sedan undersöks i mikroskop. I början kan hudförändringarna vara så diskreta att man inte kan bekräfta diagnosen med en biopsi, och ofta måste upprepade biopsier tas över tid. Om man har en förstorad lymfkörtel (>1,5 cm) tas en biopsi också därifrån.

I diagnostiken ingår blodprov för att bedöma blodkroppar samt njur- och leverfunktion. Ibland görs även datortomografiundersökning av hals, bröstkorg, mage och bäcken. 

Behandling

Det finns många olika behandlingsalternativ. Vid tidigt stadium av sjukdomen är kortisonkrämer, ultraviolett strålning, så kallad UV-behandling med UVB eller PUVA, strålbehandling, retinoider och immunhämmande behandling behandlingsalternativ.

Vid senare stadier är, förutom redan nämnda behandlingar, även cellgifter (cytostatika) och benmärgstransplantation möjliga behandlingsalternativ. Ibland ges extracorporeal fotoferes, ECP, vilket är en högspecialiserad behandling där blodet får cirkulera utanför kroppen genom en apparat och bestrålas med UVA-ljus. 

Prognos

I de flesta fall är prognosen mycket god och man lever ett normallångt liv. Förekomst av knölar (tumörer) i huden ger en sämre prognos, liksom tillstånd med utbredd rodnad och fjällning, så kallad erytrodermi.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.