Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Neurodermit

Ibland kan klåda leda till mer klåda. Så är det vid neurodermatit, där personen inte kan låta bli att klia sig vilket i sin tur leda till mer klåda.


Uppdaterad den: 2019-11-27

Annons

Vad är neurodermatit?

Neurodermatit är ett tillstånd med klåda och hudförändringar som inte längre beror på någon bakomliggande hudsjukdom. Det kallas också för neurodermit eller lichen simplex chronicus. 

Annons
Annons

Symtom

Vid neurodermatit har man som oftast ett välavgränsat område med förtjockad hud. Typiskt för tillståndet är att man har en klåda som gör det omöjligt att inte klia sig. Man är inte alltid medveten om att man kliar sig. Ofta finns uppgifter om att klådan började någon gång med utslag som gav klåda, eller under en period med mycket stress.

Typiska platser för tillståndet är nacken, anklar, hårbotten, underlivet och sträcksidor av underarmar.

Orsak

Neurodermit är en reaktion som uppstår vid ihållande klåda på samma ställe. Det finns per definition ingen hudsjukdom som är orsak till tillståndet. 

Annons
Annons

Diagnos

Neurodermatit.

 

Undersökaren tittar efter tecken på annan hudsjukdom och efter tecken på typiska hudförändringar i de områden där neurodermatit vanligen förekommer.

Behandling

Det är viktigt att bryta den onda cirkeln med klådan, till exempel med starka kortisonsalvor som dämpar behovet av att klia sig. Man måste undvika skada på huden av rivningen och det kan vara nödvändigt att skydda huden med bandage under en övergångsperiod. Ibland kan medicinsk ljusbehandling ha effekt.

Prognos

Det finns en tendens till att problemet kommer tillbaka, antingen på samma ställe eller på ett annat ställe på kroppen. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.