Fakta | Svamp

Neurodermit

Ibland kan klåda leda till mer klåda. Så är det vid neurodermatit, där personen inte kan låta bli att klia sig vilket i sin tur leda till mer klåda.

Uppdaterad den: 2019-11-27
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är neurodermatit?

Neurodermatit är ett tillstånd med klåda och hudförändringar som inte längre beror på någon bakomliggande hudsjukdom. Det kallas också för neurodermit eller lichen simplex chronicus. 

Symtom

Vid neurodermatit har man som oftast ett välavgränsat område med förtjockad hud. Typiskt för tillståndet är att man har en klåda som gör det omöjligt att inte klia sig. Man är inte alltid medveten om att man kliar sig. Ofta finns uppgifter om att klådan började någon gång med utslag som gav klåda, eller under en period med mycket stress.

Typiska platser för tillståndet är nacken, anklar, hårbotten, underlivet och sträcksidor av underarmar.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Neurodermit är en reaktion som uppstår vid ihållande klåda på samma ställe. Det finns per definition ingen hudsjukdom som är orsak till tillståndet. 

Diagnos

Neurodermatit.

 

Undersökaren tittar efter tecken på annan hudsjukdom och efter tecken på typiska hudförändringar i de områden där neurodermatit vanligen förekommer.

Annons
Annons

Behandling

Det är viktigt att bryta den onda cirkeln med klådan, till exempel med starka kortisonsalvor som dämpar behovet av att klia sig. Man måste undvika skada på huden av rivningen och det kan vara nödvändigt att skydda huden med bandage under en övergångsperiod. Ibland kan medicinsk ljusbehandling ha effekt.

Prognos

Det finns en tendens till att problemet kommer tillbaka, antingen på samma ställe eller på ett annat ställe på kroppen. 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »