Experten: Svårt men inte omöjligt att bli av med nagelsvamp
Intervju | Svamp |

Experten: Svårt men inte omöjligt att bli av med nagelsvamp

Det är lätt att få intrycket att det är nästintill omöjligt att bli av med nagelsvamp när man väl en gång har drabbats. Fel, menar nagelsvampsforskaren och professorn Jan Faergemann. ”Det går visst att bli av med svampen men inte om man behandlar den på fel sätt”, säger han.


Publicerad den: 2015-03-02
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Ett fel som många gör, enligt Jan Faergemann, är att många begränsar sig till att enbart behandla själva tånaglarna – trots att nio av tio fall av nagelsvamp beror på fotsvamp som spritt sig.

– Om man då inte behandlar även huden kommer nagelsvampen tillbaka hela tiden, år ut och år in, säger han. 

Läs även:  Fakta om nagelsvamp - symtom och behandling »

Lack biter inte på svamp under nagelbandet

Dessutom använder sig många av receptfritt svampmedel i form av nagellack eller annan utvärtes behandling utan att först ha sett efter hur utbredd nagelsvampen är.

 – Nagellacksbehandlingar eller liknande kan absolut vara  effektiva, beroende på hur stor del av nageln och vilken
 del som är angripen. Men om förändringarna går upp
 under nagelbandet, vid själva nagelanlagen, fungerar inte  nagellacket eftersom det inte kan tränga upp där. Det är klart att behandlingen är dömd att misslyckas då, säger Jan Faergemann.

När svampen finns även under nagelbandet krävs en tablettbehandling, gärna tillsammans med nagellack för att få maximal effekt. Men för att kunna få tablettbehandling utskriven krävs det att man verkligen vet att det är nagelsvamp det rör sig om. Nagelsvamp kan se ut på lite olika sätt men oftast blir nageln lite missfärgad, förtjockad och skör, och ibland kan den lossna helt. Flera andra åkommor kan dock ge nageln exakt samma utseende – exempelvis nagelpsoriasis, missbildningar eller olika nagelskador.

– Med ett sådant utseende på naglarna är det ungefär femtio procents sannolikhet att det är nagelsvamp och femtio procent att det är något annat problem. Och det enda helt säkra sättet för att ta reda på om det är nagelsvamp man drabbats av är att göra en svampodling eller att ta ett såkallat PCR-prov på en bit av nageln. Fördelen med PCR-prov är att man får besked redan efter någon dag, men nackdelen med den metoden är att den inte kan avgöra om svampen är död eller inte. Därför ska man exempelvis inte använda PCR-prov för att ta reda på om en svampbehandling varit effektiv eller inte.

Laser mot nagelsvamp kan skada vävnaden

På senare år har även olika laserbehandlingar seglat upp som alternativ i kampen mot nagelsvampen, men Jan Faergemann ställer sig tveksam till metoden.

– Några få studier har gjorts men det är alldeles för tidigt att säga om laser kan ge någon effekt mot nagelsvamp. Troligen är det i så fall inte själva lasern utan snarare värmen som dödar svampen. Men de höga temperaturerna kan ju skada även vävnad runt omkring svampen så jag skulle vara försiktig med sådana behandlingar.

Annons
Annons

Förebygg återfall med svampdödande kräm 

Medan vissa har en stark ärftlig benägenhet för att drabbas av nagelsvamp kan andra trampa runt i svampsporer utan att påverkas alls. Om man har en ärftlig benägenhet för att drabbas är det svårt att helt skydda sig från att bli smittad. Den vanligaste typen av svamp smittar ofta i omklädningsrum och simhallar, eller om du till exempel går barfota i samma badrum som någon som har svamp. Så även om du lyckas bli av med din nagelsvamp är risken stor att den återkommer efter några år.

– Den ökade benägenheten för att drabbas av nagelsvamp kommer du ju att ha hela livet, så då kan det vara bra att någon gång i månaden smörja in hela foten och alla naglarna med en kräm med svampdödande kräm som innehåller exempelvis terbinafin. Då kan du förhoppningsvis förebygga nya svampangrepp, säger Jan Faergemann. 

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar nathali 2016-04-5 17:57 (4 år sen)

  Vart vänder man sig för att göra ett P C - PROV då?

 • Avatar nathali 2016-04-5 17:16 (4 år sen)

  Vart vänder man sig för att göra ett P C - PROV då?

 • Avatar nathali 2016-04-5 17:35 (4 år sen)

  Vart vänder man sig för att göra ett P C - PROV då?

 • Avatar nathali 2016-04-5 17:23 (4 år sen)

  Vart vänder man sig för att göra ett P C - PROV då?

 • Avatar yvonne pira 2017-03-28 11:27 (3 år sen)

  jag har svamp under stortån flera år nu och runt är det vitt fötterna är lite konstigt vita

 • Avatar Mats 2017-10-25 08:37 (2 år sen)

  Jag har haft kraftig nagelsvamp i säkert 10 år, svårt att klippa pga tjockleken samt svårt med skor då dom orsaker smärta. Jag gav upp sökte förstås läkarhjälp men fick höra att det är nästan omöjligt att bli av med så kraftigt angrepp. Men, på en semester i Mexiko besökte jag en turistfälla med ett apotek och där fanns medicin mot svampen. Det fanns både ett nagellack samt tabletter. Bära eller brista jag köpte bägge. Jag kan nu konstatera att naglarna är vita och fina samt klippbara, lite rester finns på stortå-naglarna men resten mycket fint ut. Så det finns hjälp men det är svårt i Sverige!

 • Avatar Marina Häll 2017-10-31 18:52 (2 år sen)

  Hej Jan
  Jag håller inte med dig om att svamp är ärftligt och kan gå i arv. Undrar om jag kan få mer förklaring om detta. Jag jobbar som fotterapeut och skulle verkligen uppskatta din kunskap om detta och få det förklarat för mig så att vi fotkollegor har samma uppfattning. Just nu går våra kunskaper isär och det är inte bra för oss fotterapeuter som verkligen jobbar med svampfötter.
  Vänligen
  Marina
  Fot och zonterapeut

 • Avatar Sven Gustafsson 2017-11-18 13:06 (2 år sen)

  Hej.
  Såvitt jag förstår är det bästa att ta med sig tån och svampen till vårdcentralen. Någon egen diagnos är svår att ställa.
  Sveng

 • Avatar Sven 2017-12-19 12:12 (2 år sen)

  Mats! Vad hette medlet som du köpte i Mexiko? Tacksam för svar

 • Avatar Mats 2018-01-20 09:41 (2 år sen)

  Sven, medlen heter Erbitrax-T 250mg tabletter samt Tervirax nagellack, Lycka till.


Annons
Annons
Annons