Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor är en svampinfektion i huden som är ofarlig, men den kan upplevas som kosmetiskt besvärande. I tropiskt klimat brukar fler få svampinfektionen.


Uppdaterad den: 2023-02-21

Annons

Vad är pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor är en hudinfektion som orsakas av jästsvampen Malassezia, som tidigare kallades för Pityrosporum. Svampen finns naturligt på huden hos de allra flesta, men kan i undantagsfall orsaka en hudinfektion.

Hudinfektionen förekommer ofta i åldersgruppen 15–24 år och är sällsynt före puberteten och efter 65 års ålder. I västvärlden drabbas uppskattningsvis 1–2 procent av befolkningen, medan upp till hälften av invånarna i subtropiska och tropiska områden kan få infektionen.

Annons
Annons

Symtom

I början av infektionen kan välavgränsade, små öar med brunpigmenterade eller blekröda områden noteras. Dessa uppkommer eftersom själva jästsvampen hindrar hudpigmentet från att bildas normalt. Som regel är både bröst och rygg angripna och förändringen kan sträcka sig ut över överarmarna. Angripna områden kan fjälla, men det är mycket små fjäll, nästan som damm, och de framträder tydligare på torr hud.

Fläckarna ser ljusa eller blekt rosa ut när huden är solbränd. När huden istället är blek ser fläckarna brunaktiga och fjällande ut. Det är därför vanligast att fläckarna upptäcks på sommaren när den övriga huden är brunpigmenterad av solen.

Orsak

Jästsvampen Malassezia finns naturligt på huden och i hårbotten hos nästan alla vuxna. Under vissa, för svampen gynnsamma förhållanden blir den mer aktiv, ändrar växtsätt och orsakar hudförändringar. Bland de faktorer som aktiverar svampen finns ökad svett- och talgutsöndring. Infektionen är därför vanligast på sommaren eftersom svampen trivs i varm och fuktig miljö. Personer med nedsatt allmäntillstånd är mer utsatta för en sådan aktivering av svampen, men vanligast är som sagt att se infektionen hos unga friska.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen är i de flesta fall lätt att ställa på grund av de typiska utslagen och pigmentförändringarna. Vid osäkerhet tas ett hudavskrap som analyseras i mikroskop för att påvisa svamp. Med hjälp av en lampa med UV-ljus, så kallat "Woods ljus", kan pityriasis versicolor skiljas från liknande infektioner.

Behandling

Om det redan har skett ett pigmentbortfall kan behandling av det aktuella utbrottet inte ändra på det. Pigmentförändringarna försvinner dock några månader efter att behandlingen har inletts och huden blir då som förr. Det finns flera typer av behandlingar och det räcker med att använda en av dessa.

Enklast är att behandla med schampo som innehåller selensulfid eller ketokonazol. Dessa finns att köpa receptfritt på apotek. Om man använder schampo med selensulfid ska man efter bad eller duschning och torkning gnida in schampot över hela kroppen med hjälp av en våt tvättlapp. Schampot får sedan vara kvar på huden i femton minuter innan det duschas av. Behandlingen upprepas två gånger i veckan i tre veckor. 

Om man använder ketokonazolschampo smörjs det angripna hudområdena och hårbotten in med schampo där det får verka i fem minuter för att sedan duschas av. Behandling med ketokonazolschampo görs två gånger i veckan under fyra veckor, därefter rekommenderas underhållsbehandling en gång i månaden för att förhindra tillväxt av jästsvampen. 

Ett annat lokalverkande medel är terbinafinkräm som smörjes på två gånger per dag under två veckors tid. För att förebygga återfall bör man smörja med kräm en gång i veckan under flera veckor efter att den första kuren är avslutad.

Förebyggande behandling kan eventuellt ges en gång i veckan under perioden april/maj till september/oktober med de preparat som nämnts ovan.

Prognos

Det är ovanligt att pityriasis versicolor försvinner utan behandling. Med behandling är prognosen mycket god, men återfall är vanligt. Därför är de viktigt med den förebyggande behandling som föreslås ovan. Man räknar med att 60 procent får återfall det första året och efter två år är den siffran uppe i 80 procent om man inte underhållsbehandlar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.