Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Diskoid lupus erythematosus, DLE

Diskoid lupus erythematosus är en hudsjukdom som ger rodnade fjällande utslag i hud som utsätts för solljus. Typiskt är ett utslag som sitter över näsa och kinder och har en form som kan liknas vid en fjäril.


Uppdaterad den: 2022-03-09

Annons

 

Annons
Annons

Vad är diskoid lupus erythematosus?


Diskoid lupus erythematosus med fjärilsformat utslag i ansikte

Diskoid lupus erythematosus, DLE, är en relativt godartad hudsjukdom som yttrar sig som röda, skarpt avgränsade, fjällande områden. Dessa är i regel lokaliserade till solbelyst hud, vanligen ansiktet.Sjukdomen har fått sitt namn av att man en gång i tiden tyckte att rodnaden (erythemet) kunde liknas vid ett bett av varg (lupus).

Förändringarna läker i regel, men kan ge ärrbildning om de inte behandlas.

Tre av fyra personer med DLE är kvinnor. DLE är vanligast i medelåldern.

Symtom

Typiska symtom vid detta tillstånd är rödvioletta och fjällande områden i ansiktet, särskilt på näsan och kinderna. Dessa områden kan bilda ett fjärilsmönster i ansiktet. Förändringar kan också förekomma på andra hudområden som nås av solen, öronen, i hårbotten, handrygg och fingrar. Lagret av fjäll är tunt, men det sitter ordentligt fast. Läkningen ger ärrbildning och kan medföra håravfall om det sitter i hårbotten.

Annons
Annons

Orsak

Man vet inte varför man får sjukdomen men den betraktas som autoimmun vilket innebär att immunförsvaret  angriper kroppens egen vävnad.  

Diagnos

Diagnosen ställs genom bedömning av hudförändringar, analys av hudprov (så kallad biosi) och ofta blodprov. Man kan också göra andra undersökningar för att utesluta att sjukdomen sitter på flera ställen i kroppen, så kallad systemisk lupus erytematosus SLE.

Behandling av DLE


Diskoid lupus erythematosus i hårbotten där det kan orsaka håravfall.

Det är viktigt att vara noga med att använda solskyddsmedel och undvika för mycket sol. Ofta  behandlas sjukdomen till en början med kortisonsalva. Om denna behandling inte hjälper kompletteras den med tabletter. Man använder bland annat läkemedel som i vanliga fall används mot malaria. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Förloppet är godartat men kroniskt och återkommande. Sjukdomen kan leda till ärrbildningar i huden om den inte behandlas. Tillståndet drabbar i regel enbart huden och inte andra organ som vid  systemisk lupus erythematosus.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.