Fakta | Svamp

Diskoid lupus erythematosus, DLE


Uppdaterad den: 2013-03-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är diskoid lupus erythematosus?

Diskoid lupus erythematosus

Diskoid lupus erythematosus, DLE, är en relativt godartad hudsjukdom som yttrar sig som röda, skarpt avgränsade, fjällande områden. Dessa är i regel lokaliserade till solbelyst hud, vanligen ansiktet. Förändringarna läker i regel, men med ärrbildning och pigmentförändringar.

Typiska drag vid detta tillstånd är rödvioletta och fjällande områden i ansiktet, särskilt på näsan och kinderna. Dessa områden kan bilda ett fjärilsmönster i ansiktet. Förändringar kan också förekomma på öronen, i hårbotten, på handryggen och på fingrarna. Lagret av fjäll är tunt, men det sitter ordentligt fast. Läkningen ger ärrbildning och kan medföra håravfall om hårbotten är angripen.

Tre av fyra personer med DLE är kvinnor. DLE är vanligast i åldersgruppen 20–40 år.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Orsak

Sjukdomen beror på att immunförsvaret reagerar onormalt och angriper kroppens egen vävnad. I detta fall angrips solbelyst hud. Sådana sjukdomar, där kroppens egen vävnad angrips, kallas autoimmuna sjukdomar.

Behandling

Diskoid lupus erythematosus på tårna

Det är viktigt att du är noga med att använda solskyddsmedel och att du undviker att sola för mycket. I början behandlas sjukdomen med kortisonsalva. Om denna behandling inte hjälper kompletteras den med tabletter, som i vanliga fall används mot malaria. Det är vanligt att under kortare tid ta dessa tabletter, eftersom de har en förmåga att dämpa inflammationen.

Prognos

Förloppet är kroniskt med bättre och sämre perioder omvartannat. Sjukdomen kan leda till ärrbildningar i huden om den inte behandlas. Tillståndet utvecklas sällan till det långt allvarligare tillståndet systemisk lupus erythematosus.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »