Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Svamp

Hudspecialistens tips kring nagelsvamp

Nagelsvamp är vanligt. Närmare tio procent av befolkningen beräknas lida nagelsvamp på fötter eller händer. Men hur blir man kvitt nagelsvampen?


Publicerad den: 2014-10-02

Annons

Iara Drakensjö, hudspecialist vid Hudkliniken Karolinska Universitetssjukhuset svarade på vanliga frågor om nagelsvamp. Läs samtliga frågor och svar här.

Halva nageln lossnade

Har haft problem i många år med en stortånagel. Först började de bli väldigt ojämn med flera valkar eller åsar på ovansidan. Sedan blev den svagt gulfärgad. Jag brukade då slipa den på ovansidan och lacka med vanligt nagellack. Men den blev bara gulare och gulare. Till slut började den att vika sig inåt och släppa från nagelbandet på sidorna. Till sist bara delade den sig tvärs över nageln och den främre halvan bara ramlade bort. Jag har inte haft ont under den. Jag började då behandla den återstående nagelhalvan med Nalox. Nu har nageln nästan vuxit ut helt men den är fortfarande ganska gul och böjd inåt på den ena sidan. Där kommer jag ganska långt in med min fingernagel. Min fråga är: kommer nageln att bli återställd så småningom (jag behandlar den ännu med Nalox) eller ska jag kontakta vårdcentralen och få hjälp där?

Iara Drakensjö: Det låter som nagelsvamp där någel blir gul och lossnar distalt då är det bättre att kontakta VC för att ta svampodlingen.

Annons
Annons

Nageln vill inte växa ut

Har haft nagelsvamp på halva nageln utan av att det kom ner till roten. Nu har det hunnit växa ut en bra bit men den vill inte växa hela vägen ut. Efter svampinfektionen så har nageln tappat sin form och istället för att växa rakt ut så har den blivit mer välvd. Nu när den börjar komma längst fram på tån så växer den mer ner i tån än att bara växa rakt fram. Vad kan jag göra åt detta? ¨

Iara Drakensjö: Avvakta. Tånageln kan ta upp till 1 år för att växa.

Svamp händer och fötter

Jag har sedan många år KPP, en period för ca 20 år sedan togs (i omgångar) mina tånaglar bort, detta gjordes 2 gånger med ett par års mellanrum, jag fick även en spruta. Jag fick lämna prover så inte levern skulle skadas. Nu är det bara mina tånaglar på höger fot som smular, min stortånagel är alldeles brunsvart och lös under. Jag har använt Loceryl i ett års tid men det har inte blivit bättre. I perioder får jag smörja mina fingrar med svampsalva och jag har även Econazolnitrat 1% som jag smörjer med. Hur ska jag få tillbaka mina tånaglar och vad kan jag göra mer än vad jag gör.

Iara Drakensjö: Jag tycker att du borde söka din husläkare. Den brunsvarta missfärgningen på stortånagel som du beskriver kan vara bara blödning eller bakteria men man måste utesluta hudcancer.

Annons
Annons

Kostsamt med nagelsvamp!

Det är dyrt att bli av med svamp! Min fråga är hur gör man för att bli av med svamp under tårna?

Iara Drakensjö: Det finns olika behandlingar som är receptfria men det är bättre om man får rätt diagnos innan man börjar med behandlingen.

Nagelsvamp

Har nagelsvamp sen länge , vilken medicin är bra ? Har provat olika receptfria men inget har hjälpt.

Iara Drakensjö: Om du har provat olika receptfria då tycker att det är dags för att söka hjälp på VC och få korrekt diagnos och rätt behandlingen.

Provtagning vid misstänkt nagelsvamp

Har haft nagelsvamp på tånaglarna i många år. Har provat allt, men ingenting har hjälpt, har tom ätit medicin. Min fråga lyder: Är det viktigt att det konstateras genom provtagning att det är nagelsvamp? Kan det vara något annat? För min del har det aldrig ifrågasatts att ta prov-"avskrap" från mina naglar.

Iara Drakensjö: Ja det är alltid bra att bekräfta genom svampodlingen att du ha svamp på dina någlar ffa om du ska få tablettbehandlingen.  Det finns andra folksjukdomar som Psoriasis, Lichen ruber, mm som kan ge nagelförändring.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Nagelsvamp eller skada?

Har rådgjort med en fotspecialist men hon har ej tittat på mina fötter. Trodde att naglarna kunde vara skadade och jag skulle försöka att fila ner och klippa ner. Har gjort det ett tag men de ser lika dana ut, har som en förhårdnad under stortå naglarna. Jag har köpt medel mot nagelsvamp som ett nagellack, om jag använder det och det inte är nagelsvamp kan det bli något fel av det.

Iara Drakensjö: då är det bättre att din husläkare titta på din förhårdnad.

Nagelsvamp en längre tid

Har haft nagelsvamp i en längre tid. Har behandlat med medel som varit receptfria på apotek. Har även fått recept en gång utan resultat. Vad gör man ?

Iara Drakensjö: Då är det bättre att någon läkare undersöker och ta svampodling om det behövs.

En äldre vän med besvär av nagelsvamp

Min vän har under året utvecklat gulaktiga fält kring fingrarna, En del av naglarna är helt deformerade uppluckrade bubbliga och äckliga. Detta är antar jag smittsamt eftersom flera fingrar/naglar uppvisar påverkan och denna gula färg, kanske även till omgivningen?. Man kan tro att han varit rökare i hel sitt liv, vilket inte stämmer. Han har fått någon salva , men ser ingen förbättring. Hur kan man hjälpa min åldriga vän.

Iara Drakensjö: Det är bättre att husläkare eller en hudläkare hjälper din vän. Det finns andra sjukdomar som Psoriasis som orsaka nagelförändring.

Svårt att bli av med nagelsvamp

Har haft nagelsvamp en längre tid med en ful nagel som följd, som även lossnat. Provar just nu en ny gel genom fotvårdaren. Men verkar svårflörtat. Finns det annat att prova?

Iara Drakensjö: det finns nagellack  som är receptfria annars få man söka VC för hjälp med svampodlingen och systemisk behandlingen om det behövs.

Nagel- och fotsvamp

Min dotter har haft nagel- och fotsvamp i 10 år. Hon har försökt allt, krämer, nagelsvampsnagellack med mera, inget hjälper. Vad göra?

Iara Drakensjö: Då är det dags för söka husläkare för att ta en svampodling. Hon kanske behöver systemisk behandling.

Laser mot infekterad nagel?

Ett par år sedan såg jag en teknik där man med laser i ett rutsystem gick över den infekterade nageln, med mycket stor framgång. Vad jag har förstått är det svårt att bli av med nagelsvamp. Finns lasertekniken i Sverige?

Iara Drakensjö: Ja det finns laserbehandling i Sverige med lovande resultat men det saknas bättre vetenskapliga studier om tekniken, med större antal patienterna och längre uppföljning efter behandlingen.

Medicinsk nagellack

Har nagelsvamp på båda lilltårna. Man tog prover hos doktorn. Efter svaret, fick jag medicinsk nagellack. Enligt doktorn, skulle svampen försvinna inom 6 månader, men att det är bäst att fortsätt ett halvår till. Det har nu gått 7 månader - ingen synlig effekt. Lösning?
Svar: Det rekommenderas att behandla med medicinsk nagellack  från 6 till 12 månader. Om du fortsätter med besvären ta nytt prov hos din doktor.

Nagelsvamp

Man blir helt enkelt inte av med nagelsvamp, det spelar ingen roll vilka "läkemedel" man använder. Har du något mirakeltips?

Iara Drakensjö: Det finns vissa som är mer ”benägen” att få svampinfektionen pga olika faktorer. Det är också viktig att utesluta andra hudsjukdomar t ex psoriasis och därför vill man ”bevisa” att det finns svampar genom odlingen. Om det är verkligen svamp som orsaka besvären då finns flera behandligar bland annat systemisk (tablett) behandling som är väldigt effektiv.

Vilket är det bästa läkemedlet mot nagelsvamp?

Har haft nagelsvamp i 1,5 år minst och har hållit på att pensla stortånageln + en annan tånagel varje vecka i över 1 år med lite olika medel. Stortånageln börjar bli "ren" nedtill nu men den andra nageln är likadan. Är det något speciellt man ska tänka på för att få bort det helt? och kan det smitta över till fler naglar?

Iara Drakensjö: Ja, det kan smitta till flera naglar om du till exempel använder samma nagelsax på dina friska någlarna. Om nagellack inte har hjäpt då är det dags att ta prov från någlarna och får hjälp från din husläkare med en annan behandling.

Nagelsvamp eller Psoriasis?

Har fula naglar, konstaterad Psoriasis av hudläkare för flera år sedan, vad händer om jag behandlar mina naglar för nagelsvamp? Är det ofarligt eller kan det bli värre ?

Iara Drakensjö: Det är ofarligt men det är helt onödigt. Psoriasis är en inflammatorisk sjukdom som behandlas på annat sätt.

Receptfria produkter

Kan jag behandla nagelsvamp med receptfria produkter utan att vara säkert på att det verkligen är det nagelsvamp jag har? Vissa av mina tånaglar har alltid varit gråfärgade. Men nu verkat det så som att min stortå har skadat sig och blivit svart åt sidan. En annan fråga jag har är om jag kan behandla samtidigt nagelsvamp, fotsvamp och svett med Absolut torr.

Iara Drakensjö: Det är bättre att du går och kolla med din läkare den svarta färg på din stortå det kan vara bara blödning eller bakteria men man måste utesluta hudcancer.  Absolut torr kommer att ta bort svett som är en faktor som predisponerar/bidrar till svampinfektionen, men det kommer inte bota svampinfektionen.

Vad göra åt nagelsvamp?

Min kille har nagelsvamp i hans stora tå. Det är jobbigt för honom, vad kan man göra åt det, det är nästan hela nageln som skadad.

Iara Drakensjö: om det är nästan hela nageln skadat då lokalbehandling med nagellack inte kommer att vara så effektiv. Det är bättre att söka VC och ta svampodlingen.

10 årigt elände utan att bli av med svampen

Man 60+ vältränad o aktiv. Har haft nagelsvamp -4 tår-i ca 10 år, o blir ej bra trots regelbundna behandl med alla tänkbara medel från Apoteket bl a Lockeryl. Har även provat regelbundet med ättiksprit och 70% sprit. Viss effekt har nåtts i början av beh, men nu i stort sett ingen bättring. Har även besökt fotvårds specialist i flera år-ej heller detta med eliminering av svampen. Är noga med hygien och byter strumpor ofta. Vad göra?

Iara Drakensjö: Då är det bra söka VC för svampodlingen och eventuell systemiskbehandlingen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.