Expertens svar kring nagelsvamp

Med sommaren kommer nakna fötter. För de svenskar som lider av nagelsvamp kan dock sandaler och bara fötter upplevas som ett problem.

Publicerad den: 2013-05-29
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

För 27-åriga Anna blev problemen med nagelsvamp stora. Från att ha undvikit badstränder och öppna sandaler på sommaren gick det så långt att hon fick problem med närhet och förhållanden på grund av nagelsvampen.

– Även om problemet med mina naglar kanske mest satt i mitt huvud så var det jättejobbigt. Jag tyckte att jag hade världens fulaste fötter och ville inte visa dem för någon. Att bada i badhus eller gå i sommarsandaler var bara att glömma. Tillslut kändes det som om hela jag var ful, säger Anna.

Här har Netdoktors expert Mats Berg besvarat frågor om hur man kommer tillrätta med och undviker nagelsvamp.

Annons
Annons

Till alla frågor och svar kring nagelsvamp »

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • 20130408173530
  Erik Mattsson 2013-05-29 21:34 (7 år sen)

  Även om, man har, korta naglar, så smyger det, in fotsvamp, mellan huden. och nageln. Konstaterat, via en, fot vårdare.

 • Avatar Jenny 2013-05-29 21:47 (7 år sen)

  Hej
  Jag är gravid i 6:e månaden och efter ha varit gravid i ca 3 mån blev min vänstra fot jätte torr på fotsulan och nästan två tånaglar blev helt vita. Är detta svamp? Trodde svamp på naglarna blev gul till färgen och att nageln blev tjockare men mina naglar är verligen vita och lika tunna som innan. Och varför blir det så på bara en fot? Jag blev så torr att jag fick torrsprickor på hälarna och efter att nu ha smörjt några dagar med fet kräm är det torra nästan borta men det vita på tånaglarna kvar. Vad är detta?
  Mvh Jenny

 • Avatar christina 2013-05-29 22:48 (7 år sen)

  Fick nagelsvamp under stortån efter att ha tappat blånageln för 10 år sedan. Käkade svampmedicin i TVÅ år efter att ha prövat alla slags medel. Inte ens svampmedicinen hjälpte. Men loceryl som jag prövade hjälpte efter ett års intensiv användning. Nu verkar nageln ok, men ibland känns det lite ont under nageln som det gjorde på gamla onda svamptiden.
  Nageln sitter fast ordentligt men är rejält tjockare än sin kamrat på den andra foten. SUCK! Svamp är trista organismer :(

 • Avatar Yvette 2013-05-30 06:00 (7 år sen)

  Om jag nu har samma problem som Anna hur gör man då för att få bort det?
  Allt ni skrev om Anna är precis så som jag känner och har det! Har haft det såhär sedan slutet av 80-talet
  Tacksam för alla svaren

 • Avatar Yvette 2013-05-30 06:16 (7 år sen)

  Om jag nu har samma problem som Anna hur gör man då för att få bort det?
  Allt ni skrev om Anna är precis så som jag känner och har det! Har haft det såhär sedan slutet av 80-talet
  Tacksam för alla svaren

 • Avatar Katarina 2013-05-30 07:25 (7 år sen)

  Har en dotter som är 5 år. Osäker på vilken behandling som är adekvat för henne. Hon har sedan ca 1 år ett flertal fotsvampar som sitter som ett band längs toppen av nageln och ner mot ena sidan av nagelbandet. Övre tredjedelen av nageln förefaller vara angripen av nagelsvamp. Mycket tacksam för vägledning i denna fråga.

 • Avatar maja 2013-05-30 08:03 (7 år sen)

  Har sedan flera år stortånaglar som lossnar "från tån". Försöker hålla rent under och skrapar bort avlagringar flera gånger i veckan. Har dessutom fått en av naglarna bortagen för att försöka få den att växa fast, men det blev inte så.. För att kunna vara barfota som jag älskar måste jag nu måla naglarna, men det vore bra om det fanns någon åtgärd. Fotvården säger att det enda är att hålla rent under främst ena nageln. Hur tänker du?

 • Avatar Birja 2013-05-30 08:09 (7 år sen)

  Jag hade fått båda stortånaglarna förstörda av mina golfskor. Det blev nagelsvamp och tånaglarna växte krokigt. Dessutom blev de hårda och svåra att klippa. I början av september 2012 åkte vi på utlandssemester och då målade jag naglarna med ett billigt lack för att eländet inte skulle synas. Jag bättrade på i omgångar och naglarna fick alltid vara lackade. För några månader sedan upptäckte jag att nagelsvampen var borta och naglarna växer nu rakt och fint. Underverk med en liten flaska för 60 kr.

 • Avatar jenny 2013-05-30 09:34 (7 år sen)

  Jag tror jag blev smittad av min brukare för typ 8-10 år sen. Var på vc som tog prov o sa att de inte var nagelsvamp. Mne problemen eskalerade. Gick till fotvårdare som sa att jo det är svamp. hon slipade ner naglarna rejält o satte gentiana på dem. Numera har hon slutat o jag slipar själv naglarna imellanåt med en billig nagelslip.(batteridriven) de lättar enormt på trycket av de tjocka naglarna samt att de ser trevligare ut m tunnare nagel. Började i fjol o måla naglarna så jag kan ha sandaler ibland. Men min fråga är då, om jag slipar o kör nalox 8 som jag tyckte hjälpte mig en del i fjol) kan jag måla nagellack över eller hjälper inte nalox då? har du nåt bättre tips?

 • Avatar Peter Mohlin 2013-05-31 09:57 (7 år sen)

  Är konfunderad. I TV-reklamen så verkar det som om problemet med nagelsvamp, som jag troligtvis har (missfärgade naglar, förtjockade) går snabbt att få bort. På apoteket sa de att man behöver behandla i upp till ett år, men att det kommer att funka. En vän som är distriktssköterska berättade i går att de receptfria medel som finns på apotek knappt har någon effekt alls. Vad ska jag tro???

  Tacksam för svar.

  Med vänlig hälsning Peter


Annons
Annons
Annons