Expertens svar kring nagelsvamp

Med sommaren kommer nakna fötter. För de svenskar som lider av nagelsvamp kan dock sandaler och bara fötter upplevas som ett problem.

Publicerad den: 2013-05-29
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

För 27-åriga Anna blev problemen med nagelsvamp stora. Från att ha undvikit badstränder och öppna sandaler på sommaren gick det så långt att hon fick problem med närhet och förhållanden på grund av nagelsvampen.

– Även om problemet med mina naglar kanske mest satt i mitt huvud så var det jättejobbigt. Jag tyckte att jag hade världens fulaste fötter och ville inte visa dem för någon. Att bada i badhus eller gå i sommarsandaler var bara att glömma. Tillslut kändes det som om hela jag var ful, säger Anna.

Här har Netdoktors expert Mats Berg besvarat frågor om hur man kommer tillrätta med och undviker nagelsvamp.

Annons
Annons

Till alla frågor och svar kring nagelsvamp »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-14 16:19 (9 månader sen)

  Hej
  Jag tycker det verkar som om jag har två olika sorters nagelsvamp. En, som väl är den vanliga, har jag haft främst på lilltånaglarna hela mitt liv. Och nu lite på stortånaglarna också. Nageln blir gul och "tjock". Den blir "krum"/böjer sig inåt. Annars inte mkt besvär
  Den andra typen har jag fått på mellantårna sista året. Naglarnas övre död/vita del blir bara längre och går längre ner/blir större och större. Men den nageln blir inte tjock och gul och den döda delen är fortfarande vit och tunn. Och nageln blir inte krum. Utan tvärt om, nageln med normal båge lyfter sig/böjer sig utåt/uppåt så den på värsta tån är i nittio graders vinkel mot normalt. Det som blidas är däremot tjock, missbildad hudmassa nere i botten, inne i nageln. Som om det var den massan som tvingade nageln utåt. Sista tiden tycker jag att det dessutom blivit "irriterat"/rödfärgat/klåda runt hela området med nagelbandet och även mer på tåspetsen.
  Är dessa två olika svampar? Eller vad?
  Om inte varför/vad gör att nagelsvampen beter sig så olika?
  Mycket tacksam för svar. Gärna, om finns, med litt. ref. till vetenskapliga källor.
  Tack!

 • Avatar Tidigare användare 2013-09-17 01:41 (7 år sen)

  Vilka supersnygga kort ve4nnen jag glailr dom massor be5da tve5 du e4r je4tteduktig att fe5 till det:) Jag he5ller alla tummar och te5r ff6r att ditt onda ben ska bli mycket be4ttre SNART!!!! Ta hand om dig ve4nnen du me5ste jo bli bra till ne4sta helg:) Te4nker massor pe5 dig ska du veta, f6nskar dig en underbar dag och helg. Kramar i massor fre5n lilla ve4nnen Inger:)

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-21 10:21 (7 år sen)

  PopBik I value the article post. Keep writing.

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-19 21:25 (7 år sen)

  qccgPf Appreciate you sharing, great article post.Much thanks again. Awesome.

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-2 22:21 (7 år sen)

  oUwDPE Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Cool.

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-2 17:59 (7 år sen)

  wow, awesome blog article. Great.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-26 14:26 (7 år sen)

  5lGbp5 Major thankies for the post. Cool.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-13 07:48 (7 år sen)

  JBYvdg Im thankful for the post.Much thanks again. Really Great.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-4 19:48 (7 år sen)

  eOiB7D Thank you ever so for you blog.Thanks Again. Fantastic.

 • Avatar Tidigare användare 2013-06-26 11:16 (7 år sen)

  är med. fotvårdsterapeut. gick skola i gbg. var på studiebesök på flera ställen. en terapeut använde ättika 24% obs 12 är för lite. provat på kunder. jag filar bort så mycket svamp jag kan . vid mkt. filar jag bort ner till nagelbädden. penslar ordentligt med ättika. sen får kunden sköta penslingen själv. brukar rekommendera att ha flaskan på nattduksbordet. gärna 2 ggr per dag. efter ca. 3-4 måm.ser man att det kommer en frisk nagel från nagelbädden. sen tar det ju flera månader för den att växa ut. så pensla ättika 1 år då bör du ha friska naglar. om du inte vill gå till fotterapeut så klipp bort så mkt. du kan av naglarna. Har sett att dt fungerar. Lycka till


Annons
Annons
Annons