Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Nagelsvamp

Nagelsvamp beror på en infektion med hudsvampar (dermatofyter), den vanligaste är Tricophyton rubrum.


Uppdaterad den: 2015-09-25
Författare: Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
Uppdaterare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Nagelsvamp
Annons

Nagelsvamp (Tinea unguium) beror på en infektion med hudsvampar (dermatofyter), den vanligaste är Tricophyton rubrum.

Orsaker till nagelsvamp

Fotsvamp är mycket vanligt förekommande och smittar från människa till människa, men vi är olika känsliga för att drabbas. Nagelsvamp kan uppstå direkt på nageln, eller genom spridning av obehandlad fotsvamp som ger symtom i form av fjällning, blåsor och klåda på fötter och mellan tårna. Nagelsvamp kan även drabba fingernaglar, men är mycket vanligare på tånaglarna.

Annons
Annons

Symtom på nagelsvamp

Nageln blir gul och porös medbörjan i kanten av nageln. Svampinfektion ger upphov till en lucker massa som lyfter nageln från nagelbädden (onykolys). Större delen av nageln kan på detta sätt förtjockas, missfärgas (gulvit/grå) och smulas sönder. En eller flera, men sällan alla, naglar engageras. Nagelsvamp kan göra nageln missfärgad och porös.Man kan dock inte vara helt säker på att detta utseende är nagelsvamp – även psoriasisnaglar kan se likadana ut och är lika vanligt. Endast svampodling från naglarna kan skilja de två sjukdomarna åt.

Vem löper speciellt stor risk att drabbas av nagelsvamp?

Nagelsvamp är vanligare hos vuxna och ovanligt hos barn. Nagelsvamp och fotsvamp smittar från människa till människa i gemensamma våtutrymmen. Personer som använder täta skor och stövlar i kombination med svettning löper större risk att drabbas.

Annons
Annons

Diagnos

Det finns många andra orsaker än svamp till en missfärgad och förtjockad nagel. Det kan till exempel vara frågan om psoriasis, så kallade "psoriasisnaglar" som kräver specifik behandling. Därför är det viktigt att göra en ordentlig utredning.

Om man misstänker nagelsvamp ska man därför ta prov för mikroskopisk undersökning och/eller svampodling innan behandling ges.

Behandling av nagelsvamp

Behandlingen av tånaglar och fingernaglar skiljer sig något åt.

Svamp på fingernaglar innebär ett större problem för den drabbade. En mer aktiv behandling är motiverad och sex veckors tablettbehandling (med terbinafinpreparat) botar oftast tillståndet.

Nagelsvamp på tånaglar är mer svårbehandlade och kräver minst 3 månaders tablettbehandling med terbinafin. Återfallsrisken är också större.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons