Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rebecka skäms över nagelsvampen

”Det är jättefånigt men jag tycker att det är väldigt jobbigt.” Rebecka har haft nagelsvamp i många år men skäms fortfarande över sina fötter och tånaglar.
Annons

Som tonåring var Rebecka en idrottstjej och under de många handbollsmatcherna fick hon ofta smällar på fötterna. Flera gånger tappade hon stortånaglarna, och när nya naglar väl växte ut var de tjocka och buckliga.

– Sedan dess skäms jag jämt över hur mina fötter ser ut och jag försöker dölja mina fula naglar under färgat nagellack, säger hon.

Annons
Annons

Skador ökar risken för nagelsvamp

Efter besök hos både vårdcentral och på fotvårdsklinik fick hon till slut höra att det var nagelsvamp hon hade. En skadad nagelplatta gör det lättare för infektioner såsom nagelsvamp att få fäste. Kanske var det en kombination av såriga fötter och gemensamma omklädningsrum och duschar som gjorde att hon drabbades av svamp.

– Jag tror att det är jobbigare att få nagelsvamp som tjej än som kille. Tjejer ska ju ha snygga fötter med välskötta naglar. Det är ju inte riktigt accepterat att ha ”idrottsfötter”.

Annons
Annons

Varje gång Rebecka går på pedikyr eller får fotmassage känner hon sig obekväm.

– Jag skulle vilja kunna visa fötterna utan att alltid behöva se till att tånaglarna är nylackade.

Använder nagellack med svampdödande medel

Numera använder Rebecka ett medicinskt nagellack med svampdödande medel. Har man besvärligare nagelsvamp kan man behöva ta tabletter eller först lösa upp nageln med en speciell kräm innan man behandlar den med svampdödande kräm.

– För att det svampdödande medlet ska nå in ordentligt filar jag ner mina tånaglar på ovansidan innan jag penslar på nagellacket. Men jag slarvar och penslar inte naglarna så ofta som jag borde. Man vill gärna ha en mirakelkur, men det krävs enormt mycket tålamod för att få bukt med svampen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

För den som drabbas av nagelsvamp kan det ta lång tid innan nya, friska naglar växer ut. Tånaglar växer långsammare än naglar på fingrarna, så det kan ta runt ett år innan man märker ifall den svampdödande behandlingen gett någon effekt.

– Hittills har jag inte prioriterat att måla naglarna varje vecka med specialnagellacket. Det är svårt att hålla motivationen uppe när man inte ser omedelbar effekt. Men jag hoppas att jag kan få bukt med nagelsvampen om jag lägger manken till, säger hon. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-12 20:48 (8 år sen)

    Använd starkt kaffe och pensla på naglarna efter varje dusch. Svampen försvinner!! Tar tid men går verkligen bort.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-12 17:44 (10 år sen)

    Hej, jag har haft nagelsvamp i många år, penslat iblan och hoppat över ibland jobbat med att fila naglarna, men nu köpte jag en batteri driven nagel slip och det fungerar jätte bra så nu ser mina naglar bra trots att jag vet att nagelsvampen är kvar, så nu har jag inget behov att skämmas


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.