Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Vårtor

Vårtor är en virusinfektion i huden. Vanliga vårtor på händer och fötter orsakas av ett flertal virus, som endast smittar människor emellan. Man känner till mer än 60 olika vårtvirus.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Fotvårta, vårta på foten
Annons

Vårtor är ovanligt hos barn under tre år, men sedan ökar frekvensen. Cirka 5-10 procent av barn mellan 4-6 år har vårtor, medan 15-20 procent av ungdomar mellan 16-18 år drabbas. Grundinställningen är att alla barn drabbas någon gång av hand eller fotvårtor. Hos vuxna avtar frekvensen snabbt. Vårtor förekommer oftare hos personer med immunbristsjukdomar eller som behandlas med immunhämmande läkemedel.

Smittar vårtor?

Vårtvirus är smittsamt. Hudcellerna där vårtan sitter släpper varje dag ifrån sig tusentals virus. Man smittas vid beröring av vårtan eller av de avstötta hudcellerna, och på dessa sätt kan man smitta såväl sig själv som andra personer. Blod smittar inte. Risken för smitta kan minskas genom att lägga genomskinligt nagellack eller plåster på vårtan. Vårtor kan även smitta indirekt, t.ex. via golv i simhallarnas duschrum.

Alla är inte lika mottagliga och eftersom vårtvirus (liksom svampsporer) är så pass spritt i vår omgivning är mottagligheten hos individen viktigare än personen med vårtor. Barn kan vara i samma badrum, utsatta för en massiv påverkan av vårtvirus, och vissa får vårtor, medan andra verkar vara immuna och de flesta vuxna är ofta immuna. Orsaken till denna skillnad är inte känd.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Det kan ta flera månader efter själva smittningen innan vårtorna visar sig.

Hur ser vårtor ut?

Vårtor på händerna är oftast placerade kring naglarna och fingrarna. De liknar ofta miniatyrexemplar av blomkål och varierar i färg från vitaktiga- till brun-gråaktiga.
Fotvårtorna sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Vårtorna är oftast ömma när man trycker, står och går på dem. Fotvårtorna visar sig som ytliga upphöjda hudområden med en hård kant och ett mjukare innerparti.

Vid en närmare undersökning finner man små svarta prickar i vårtan. De svarta prickarna är små blödningar som uppstår av trycket på vårtan, när man går och står. Detta skiljer vårtor från bland annat liktornar (clavus), som kan vara placerade på samma ställen på fötterna, men som har en annan behandling (avlastning).

Annons
Annons

Hur behandlas vårtor?

Vårtor behandlas till att börja med genom egenvård i form av vårtmedel och speciella vårtplåster. Skulle inte självbehandlingen hjälpa, och vårtan sitter kvar i flera år och ger stora besvär, kan man söka läkare, som dock inte har någon garanterat effektiv behandling att erbjuda, men som kan fastställa diagnos. På grund av att effektiv behandling saknas mot vårtvirus/vårtor, har de flesta mottagningar/kliniker slutat med att försöka behandla denna självläkande, ofarliga hudsjukdom. Risken är annars uppenbar att ”boten kan bli värre än soten” i form av kvarstående ärrförändringar.

Tyvärr är tålamod den enda effektiva behandlingen av vårtor, de flesta vårtor försvinner av sig själv inom 6 månader till 10 år, oftast inom 1-2 år. Fotvårtor kan ta ytterligare tid innan läkning. Detta tror man beror på att kroppen bildat antikroppar mot vårtviruset. Särskilt hos små barn brukar vårtor försvinna av sig själva relativt snabbt.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons