Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allmänna råd vid handeksem

Handeksem är vanligt hos personer som ofta får blöta händer eller som kommer i kontakt med ämnen som irriterar huden. Huden kan bli röd och det kan bli sprickor vilket kan påverka förmågan att arbeta med händerna.


Uppdaterad den: 2021-11-02
Sakkunnig: Remy Waardenburg, Specialistläkare i allmänmedicin, Bonnier Healthcare

Annons

Vid handeksem utgör behandling med kortisonkrämer eller -salvor en viktig behandlingsmetod. När eksemet har blivit bättre kan man ibland undvika kortisonsalvor men det är mycket viktigt att fortsätta med den behandling som kan förebygga att eksemet blossar upp igen

Allmänna råd vid handeksem

  • Vid handeksem är det mycket viktigt att hålla huden mjuk och lagom fuktig och förhindra uttorkning och sprickbildning. Fuktighetskräm/mjukgörare utan tillsatser bör alltid finnas till hands och användas regelbundet – flera gånger dagligen. Man bör vara försiktig med krämer/salvor som innehåller tillsatser (såsom naturmedel) eftersom de kan leda till allergi med försämrat eksem. 
  • Man bör alltid ha flera par hushållshandskar till hands. Det ska vara allergitestade plasthandskar som inte får vara så trånga att huden svettas. Det är en fördel att använda bomullshandskar under dem och ma kan smörja in sig med fuktighetskräm innan du tar på sig dem. Både bomullshandskar och plasthandskar måste rengöras ofta.
  • Man bör undvika att ha händerna allt för mycket i vatten. Vid handtvätt bör man undvika att använda tvål. Man kan med fördel använda tvålfria produkter. Klappa händerna torra efter kontakt med vatten och smörj in dem med fuktighetskräm igen.
  • Vid städning/rengöring bör man använda handskar. Det är viktigt att undvika kontakt med rengöringsmedel och andra irriterande ämnen. Handskar bör också användas vid trädgårdsarbete och blomsterskötsel. Man ska undvika aktiviteter som skoputsning, metallputsning, polering, boning och så vidare om det finns en risk att huden kommer i kontakt med ämnen som används. Huden ska heller inte komma i kontakt med oljeprodukter, lösningsmedel, lut eller starka såpor. Hårschampo får inte komma i kontakt med händerna.
  • Vid hantering av livsmedel rekommenderas också användning av handskar. Kontakt med till exempel citrusfrukter, lök, paprika, chilipeppar, potatisskal, ättika, syrlig frukt-/grönsakssaft, skaldjur, fisk, kött och mjöl är skadlig.
  • Under ringarna på fingrarna samlas lätt många irriterande ämnen och ringarna själva kan irritera huden. Att undvika ringar ökar utsikterna för att eksemet ska läka ut.
  • Inför torrt och dammigt arbete bör man smörja in händerna med fuktighetskräm, och man bör dessutom använda bomullshandskar under arbetet.
  • Vid kallt eller blött väder bör man använda handskar för att undvika att huden retas. 

Dessa råd måste följas strikt efter att huden har läkt för att undvika återfall. I framtiden är det viktigt att tänka på att skydda huden så mycket som möjligt. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons