Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Pomfolyx

Klåda med blåsor och rödflammig hud i händer och/eller fötter kan vara en sjukdom som heter pomfolyx.

Uppdaterad den: 2017-08-24
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är pomfolyx?

Pomfolyx är en återkommande eller kronisk hudsjukdom på handflator och fingrar (80 %), på fötter och tår (10 %) eller både och (10 %). Utslaget består av små eller större vätskefyllda blåsor och ibland rödflammig hud. Ett äldre namn på tillståndet är dyshidrotiskt eksem, men det används mer sällan idag.

Tillståndet är inte ovanligt och kan vara svårt att skilja från vanligt handeksem. Uppskattningsvis har 5–20 % av alla med handeksem egentligen pomfolyx. Tillståndet är vanligare i varmare klimat, samt på våren och sommaren, och det förekommer i alla åldrar utan könsskillnad.

Symtom och tecken

Pomfolyx

Klåda i händer och eventuellt fötter, samt ett plötsligt utbrott av blåsor är typiskt för tillståndet. Brännande smärta eller klåda upplevs ibland innan blåsorna kommer. Det rör sig ofta om periodvisa besvär och det varierar hur ofta episoderna återkommer, från en i månaden till en gång per år. Olika faktorer kan utlösa utbrotten:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons
 • Känslomässig stress.
 • Allergisk sjukdom hos patienten eller i dennes familj.
 • Vissa yrkesexponeringar.
 • Nylig exponering för kontaktallergener, till exempel från smycken.

Man ser symmetriska utbrott av klara små blåsor (vesikler) och/eller större blåsor (bullae) i handflatorna och på sidan av fingrarna. Men även fötter, fotsulor och sidorna av tårna kan drabbas i 10–20 % av fallen. Utslagen ligger djupt i huden och huden runt om är vanligtvis röd. Som nämnts kan utslagen bli stora och flyta samman. Vanligtvis går de tillbaka utan att det går hål på dem. När perioden med utslag är över flagar huden.

Vid långvarig sjukdom kan fingernaglarna förändras och få ojämn yta. Nageln kan också bli förtjockad och missfärgad. Vissa upplever att huden mellan fingrarna "löser upp sig" och flagar. I vissa fall blir blåsorna förorenade med bakterier och det kan uppstå hudinfektion med varblåsor.

Orsak

Orsaken är okänd, men experter antar att flera faktorer samverkar. Tillståndet uppfattas som en reaktion på olika inre faktorer - i kroppen - och yttre faktorer. Pomfolyx verkar ofta ha samband med andra hudsjukdomar som barneksem, kontakteksem, metallallergi, svampinfektion, bakterieinfektion, miljöfaktorer och känslomässig stress. Nickelallergi tycks i många fall vara en viktig underliggande faktor.

Annons
Annons

Behandling

Vissa patienter med lindriga besvär upplever att tillståndet går över av sig självt inom två till tre veckor. Huvudbehandlingen är kortisonsalva eller -kräm. Vanligtvis används ett förhållandevis starkt kortisonpreparat i början som ska smörjas in två till tre gånger per dag i upp till två veckor. Därefter byter man till svagare medel. Salva är något mer effektivt än kräm, men är lite kladdigare. Vid besvärlig klåda kan man prova till exempel krotamiton.

Vid större blåsor kan man använda omslag eller kompresser fuktade med en aluminiumlösning. Det kan också vara aktuellt för läkaren att tömma stora blåsor på vätska utan att skada blåsans "tak". I så fall bör man också använda antibiotika för att förhindra infektion.

I allvarliga fall kan man ibland behöva ta kortison i tablettform. Dosen trappas ned över tid. Även andra starka medel kan in undantagsfall vara aktuella.

Biofeedback-behandling för stressminskning kan hjälpa vissa. Ljusbehandling (UVA) kan också vara bra.

Förebyggande åtgärder

 • Använda ljummet vatten och tvålfria medel för att tvätta händerna.
 • Torka handen noggrant efter handtvätt.
 • Använda fuktkräm regelbundet.
 • Använda bomullshandskar under andra handskar vid våtarbete.
 • Undvika ringar och klockor vid våtarbete.
 • Använda handskar eller vantar vid kallt väder.
 • Undvika att komma i kontakt med ämnen som man vet att man reagerar på.
 • Undvika stress om möjligt.

Prognos

För vissa är det här ett övergående tillstånd som bara ger lindriga besvär, men för andra rör det sig om en kronisk och/eller ständigt återkommande hudsjukdom. Med åren får de flesta allt färre episoder med utslag.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons