Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svettas över stora delar av kroppen - finns hjälp att få?

Hyperhidros är en sjukdom som gör att man svettas ovanligt mycket. Besvären kan komma från ett eller flera ställen på kroppen: händer, fötter, armhålor, ljumskar, huvud, bröst och rygg. Här svarar hudläkaren Petra Kjellman på läsarnas frågor om extrema svettningar. 


Publicerad den: 2019-11-15

svett-hyperhidros-svettas
Annons

Här nedan kan du läsa några av de frågor och svar som kom in under en chatt om hyperhidros som Netdoktor anordnade i november 2019. Här kan du läsa alla frågor och svar som kom in under chattillfället: Chatta med hudläkaren om extrema svettningar (hyperhidros)

Svettas över stora delar av kroppen - finns det hjälp att få?

Läsarfråga:

Hej! Jag har fått diagnosen hyperhidros och svettas inte bara från ett ställe. Svettas över heeeeela kroppen. Huvud, rygg, händer fötter m.m. Ingenting hjälper. Jag har provat aluminiumklorid, TENS, och tabletter. Botox har hjälpt ibland, men effekten håller inte alltid i sig så länge. Jag har inte råd att lägga mer pengar på detta, samtidigt som jag lider så oerhört av mina svettningar.

Vad finns det för hjälp för oss som har problem över så stora områden?
Sara

Annons
Annons
Hudläkaren Petra Kjellman svarar:

Hej! Tyvärr är det svårt när så stora områden är drabbade. Du skriver att du provat tabletter, antar att du menar Ditropan? Varför slutade du? Biverkningar? Kan man pröva minska dosen? Eller utebliven effekt? Dosen går att höja. Inget ytterligare bra behandling finns tyvärr.

Kan svettningarna kopplas till min diabetes?
Läsarfråga:

Hej! Jag har en extrem svettning under armarna som började 2014 även när jag inte ens rör på mig utan bara sitter still. Det t.o.m. kan droppa svett från armhålorna vid stillasittande. Även om jag promenerar långsamt vintertid och fryser så svettas jag samtidigt ändå. Före 2014 har jag aldrig haft detta problem. Har undrat om det kanske beror på min diabetes 2 som jag diagnostiserades med 2002 men det verkar ju inte logiskt eftersom svettningarna började 12år efter diagnos. Detta problem besvärar mig väldigt mycket eftersom jag får stora våta fläckar under skjortärmarna som syns väldigt tydligt, i synnerhet på sommaren. Som tur är så luktar min svett aldrig illa och har så aldrig gjort ens tidigare när man hade normal svettning vid ansträngning. Min fråga är enkel men kanske inte svaret: VAD KAN DETTA BERO PÅ? samt VAD KAN MAN GÖRA FÖR ATT BOTA DENNA ÅKOMMA?

Hudläkaren Petra Kjellman svarar:

Hej! jag tror inte det beror på din typ 2 diabetes då du haft den såpass länge. Äter du mediciner som kan öka svettningarna? Orsaken är ofta inte känd, genetik spelar in. Och tyvärr går hyperhidros inte att bota (om det inte finns någon bakomliggande orsak men det är ganska ovanligt) utan behandling dämpar bara symtomen och måste därför upprepas/pågå kontinuerligt.

Hur ställs diagnosen hyperhidros?

Läsarfråga:

Jag har 3 frågor:

Annons
Annons

1. Vad krävs för att svettning ska diagnosticeras som hyperhidros?

2. Jag har hört att det finns förslag på att behandling med botox framöver inte längre kommer att subventioneras via vanliga sjukvården på grund av den höga kostnaden. Patienter ska själv stå för botoxbehandlingen. Vad vet du om detta, och när kommer det att träda ikraft?

3. Finns det andra effektiva behandlingar om botox exkluderas?

Hudläkaren Petra Kjellman svarar:

Hej!

1. Det finns standardiserade skattningskalor, men man bör även väga in patientens lidande.

2. Ändringar vad som subventioneras kommer hela tiden och kan tyvärr variera beroende på var du bor. Att det skull införas något totalstopp för all behandling har jag inte hört.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

3. Ditropan fungerar för många men biverkningar finns.

Hur gör jag för att få hjälp för mina svettningar?

Läsarfråga:

Hej. Jag svettas extremt mycket under armarna, luktar inte men jag mår väldigt psykiskt dåligt av det. Min fråga, hur gör jag för att få hjälp? Prova vc men de bara nonchalera det. Finns det nån medicin som kan hjälpa? Kostar botox? Hur länge håller det? Tack för svar.

Hudläkaren Petra Kjellman svarar:

Hej! Har du prövat aluminiumklorid, det går att köpa receptfritt på Apoteket.

Botox fungerar bra men kostar en del om du inte bor i en region där landstinget täcker kostnaden. Privat kostar behandling mellan 3500-6000 kr och resultatet håller från 3-12 månader. 

En del kan få effekt av en tablett som heter Ditropan som din läkare kan skriva ut.

Läs mer om hyperhidros:

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-06-2 20:52 (4 år sen)

  Jag promenerar kl8 på morgonen med min hund 2,6kilometer, jag svetas så otrolit på hela kroppen huvud ansikte det frorsar som från en kran, ja är 79år, ja har deabetes 2. det är jobigt även rematist
  Finns det något man kan jöra
  Monica

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 12:23 (5 år sen)

  Hej Nisse och Ann-Catrin!
  De här frågorna och svaren är plockade från en chatt som Netdoktor anordnade för någon vecka sedan. Hudläkaren Petra svarade alltså bara på frågor under den utsatta tiden. Men håll ögonen öppna, det kommer kanske en chatt om hyperhidros snart igen.

  Elina, redaktör på Netdoktor

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-18 12:28 (5 år sen)

  jag är kvinna på 60+ och har svettningar ofta..undrar kan det ha nåt med att man har hypotyreos sköldkörteln, underfunktion?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-16 07:25 (5 år sen)

  Swartlings svettklinik på Kungsholmen dom verkar bara använda Botoxmetoden. Det satt 50 överviktiga kvinnor och normalviktiga jag i väntrummet. Det enda man gjorde med mig var att prata bort 15 minuter, utan några som helst förslag, så jag fortsätter att vakna varje morgon plaskvåt.

  Varför finns det inte på varje större sjukhus en biverkningsavdelning dit patienter kan gå för att utreda sina biverkningar från mediciner som var och varannan patient lider av.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.