Din kondition påverkar risken för demens senare i livet

De som har bra fysisk kondition i medelåldern har nästan 90 procents lägre risk för att utveckla demens senare i livet, jämfört med dem med genomsnittlig kondition. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neurology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här visar att vi har möjlighet att påverka vår risk att få demens och Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin och föreståndare för AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.

Studien inkluderar 191 kvinnor i 50-årsåldern som genomgick konditionstest på träningscykel. 40 av kvinnorna uppfyllde kraven på hög kondition, 92 låg på en medelnivå och 59 på låg nivå.

Vissa av de kvinnor som hade låg konditionsnivå var tvungna att avbryta testet på grund av bröstsmärtor, högt blodtryck eller andra kardiovaskulära problem.

Annons
Annons
Läs även: Nio råd vid demens

Bra kondition minskar risken för demens – samt skjuter upp sjukdomen

Försökspersonerna följdes sedan under drygt 40 år och testades för demens vid sex tillfällen. 44 av kvinnorna utvecklade demenssjukdom, i genomsnitt 20 år efter cykeltestet. Stört andel drabbade var i gruppen som hade haft sämst resultat i cykeltestet, där 32 procent fick demens. Av de kvinnor som tvingades avbryta testet drabbades 45 procent av demens.

I mellangruppen var andelen som fick demens 25 procent. Av de kvinnor som var mest vältränade i medelåldern fick bara fem procent demens. Den senare gruppen utvecklade dessutom demens betydligt senare än de som var måttligt tränade, i genomsnitt elva år senare. Sjukdomen bröt då ut runt 90 års ålder istället för 79.

– Resultaten är spännande på grund av möjligheterna att förbättra kardiovaskulär kondition i medelåldern, vilket skulle kunna skjuta upp eller till och med skydda från demens. Men det behövs mer forskning, även för att undersöka när under en livstid det är som viktigast att vara i bra fysisk kondition, säger Helena Hörder, postdoktor vid Sahlgrenska akademin och försteförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//stark-koppling-mellan-kondition-i-medelaldern-och-risk-for-demens-i-hog-alder.cid1557911

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-16 17:22 (3 år sen)

    Min sambos gamla mor är dement med Alzheimers, och det är inta roligt att se, sjukdomen är ett förfärligt slut på livet. Alla som vet borde läsa det ni har informerat om i artikeln. Varje halmstrå...