Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Vårtor

Vårtor är små utväxter i huden, oftast på händer, fingrar och fötter. De flesta vårtor försvinner av sig själv men det kan ta lång tid.


Uppdaterad den: 2018-07-24
Sakkunnig: Anna Nager, Specialist i allmänmedicin och docent vid Karolinska Institutet

Annons

Vad är hand- och fotvårtor?

Vårtor är små utväxter i huden, oftast på händer, fingrar och fötter. De är oftast 4–5 mm stora, har en småknottrig yta och kan sitta en och en eller i grupper. Om vårtorna sitter på fotsulorna eller fingrarna kan de ömma om de utsätts för tryck. Vårtorna kan rivas upp och blöda vid mekanisk påverkan. Huden runt fotvårtorna är ofta förtjockad.

Vårtor är vanligast bland barn i 12–16-årsåldern, i den åldern har 4–5 % vårtor. Därefter avtar förekomsten med åldern.

Annons
Annons

Orsak

Vårtor orsakas av en virusinfektion i huden. Infektionen angriper hudcellerna och gör att huden blir tjockare och grövre där viruset finns. Vårtviruset tillhör gruppen papillomvirus (humant papillomvirus, HPV) och det finns över 150 olika varianter av detta virus.

Vårtor smittar vid direktkontakt eller via föremål. Det är vanligt att man smittar sig själv och för över vårtviruset från ett ställe till ett annat. Detta sker till exempel vid nagelbitning då man kan få sår under nageln och senare en vårta i såret. Vårtor kan också spridas till andra om man till exempel använder samma handduk, rakapparat eller nagelsax. Fotvårtor kan man få genom att gå barfota på fuktiga platser där andra också går barfota, till exempel i simhallar och omklädningsrum.

Diagnos

Vårtor har ett typiskt utseende som gör att både läkare och patient oftast vet vad det handlar om. De är ofta kupolformade, men kan se lite olika ut, beroende på var det sitter. Om man skrapar bort det översta skiktet kan man se mörka prickar i vårtan. Det är små blodkärl som har förtätats och detta är vanligt vid alla typer av vårtor.

Annons
Annons

Behandling

De flesta vårtor försvinner av sig själv men det kan ta lång tid. I en studie fann man att hälften av vårtorna hade försvunnit efter ett år och 2/3 var borta efter två år. Det finns många olika metoder för att ta bort vårtor. Oavsett behandling kommer vårtorna att vara försvunna hos cirka 30 % efter tio veckor och hos 95 % efter fem år.

Det finns vetenskaplig dokumentation om effekt av lokalbehandling med salicylsyrainnehållande preparat och frysbehandling mot vårtor.

Vårtmedel

Vårtmedel som innehåller salicylsyra kan köpas receptfritt på apotek. När man använder vårtmedel är det viktigt att göra huden mjuk och att ta bort hård och död hud. Detta kan man göra genom att sitta med händer eller fötter i ett varmt bad med grönsåpa i 5–10 minuter och därefter skrubba bort den hårda huden med till exempel pimpsten eller en fil. Detta ska man göra innan man smörjer eller penslar på vårtmedlet.

Vårtmedlet bör påföras varje kväll. En till två gånger i veckan avlägsnas hinnan över vårtan innan vårtmedlet appliceras. Behandlingen bör fortsätta tills man har uppnått önskat resultat och det kan ofta ta flera månader. Det finns även vårtmedel som innehåller myrsyra. Detta medel appliceras endast en gång i veckan. Hand- eller fotbad samt regelbunden nedskrapning av vårtorna gäller även här.

Frysbehandling eller kirurgi

Vårtor kan också frysas bort. Frysning kan vara smärtsamt så denna behandling är inte lämplig för de allra yngsta. Frysbehandling är lämpligast på händerna där vårtorna inte går så djupt. Man har inte heller säkert kunna fastställa effekt av frysbehandling på fotvårtor. Behandlingen sker genom att flytande kväve appliceras på vårtan. Detta utförs av läkare. Som regel måste behandlingen upprepas med tre till fyra veckors intervall innan man ser förväntad effekt. Receptfria preparat för egenbehandling med kemisk frysning är inte jämförbara med flytande kväve vad gäller effekt.

Förskola

Det finns inga begränsningar för barn med vårtor när det gäller förskolevistelse. Det finns dock en liten risk för smittöverföring. Om man sätter plåster på vårtorna kan detta skydda mot smitta.

Förskolebarn och skolelever med fotvårtor bör använda strumpor eller skor när de tränar i gemensamma lokaler. Golv i omklädningsrum, duschar och dylikt måste rengöras med jämna mellanrum genom tvätt med 5 % kloramin.

Prognos

Vårtor är helt ofarliga men de kan vara generande och besvärliga. Hos en del kan vårtorna försvinna utan behandling efter två till tre månader. Hos de allra flesta har vårtorna försvunnit av sig själv efter ett till två år. 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons