Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Pyogent granulom

Pyogent granulom är en godartad hudförändring. Tillståndet förekommer i alla åldrar men är vanligast mellan 10 och 30 års ålder.


Uppdaterad den: 2024-03-18

Annons

Vad är pyogent granulom?

Pyogent granulom är en godartad förändring i de små blodkärlen som kan uppstå på hud och slemhinnor. Tillståndet förekommer i alla åldrar men är vanligast mellan 10 och 30 års ålder.

Annons
Annons

Symtom

Förändringarna börjar som små (mindre än 1 cm), enstaka, röda eller gula glänsande upphöjda (papler). Fläckarna växer snabbt och är ofta smalare vid roten. Pyogena granulom blöder mycket lätt.

Pyogena granulom sitter vanligen på huvudet, halsen, benen, armarna och fingrarna, men också på slemhinnor. Storleken kan variera från någon millimeter till flera centimeter.

Under graviditet är det ökad risk att pyogent granulom i uppstår i munnen, men det försvinner vanligtvis efter förlossningen.

Orsak

Ett litet sår kan vara startpunkten för utveckling av ett pyogent granulom.

Vissa virus och faktorer som har med kärltillväxt att göra antas spela en roll. Även förhöjda hormonnivåer under graviditeten verkar kunna bidra till att pyogena granulom bildas.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs på de typiska symtomen. Vävnadsprov (biopsi) kan i oklara fall bekräfta diagnosen.

Behandling av pyogent granulom

Pyogena granulom bör tas bort för att slippa fortsatt blödning och obehag. Ibland tas förändringen bort för att diagnosen är osäker och förändringen skickas då för laboratorieundersökning för att bekräfta diagnosen.

Pyogena granulom brukar opereras bort. Laserbehandling är en alternativ behandling vid stora pyogena granulom.

Pyogena granulom kommer ofta tillbaka om onormal vävnad lämnas kvar.

Prognos

En del pyogena granulom går tillbaka av sig själv inom sex månader.

Obehandlat kommer det till slut att skrumpna och långsamt försvinna, men det kan ta lång tid. I undantagsfall utvecklas många "satelliter" när man tagit bort ett enstaka granulom. Det betyder att det bildas många små nya pyogena granulom på den plats där man har tagit bort ett.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.