Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Hårsäcksinflammation (follikulit) och djupa infektioner i huden

Follikulit är namnet på inflammation i en eller flera hårsäckar. Inflammationen kan vara ytlig eller djup. Djupare inflammationer kan utvecklas till knölar som innehåller var.


Uppdaterad den: 2024-01-15

Annons

Vad är hårsäcksinflammation, follikulit?

Varje enskilt hårstrå på kroppen växer i en egen hårsäck. Follikulit betyder att det är en infektion i en eller flera hårsäckar. Sådana infektioner kan vara ytliga eller djupa. 

Annons
Annons

Symtom

Snitt genom huden

Ytliga hårsäcksinflammationer ger obetydliga besvär. Ofta är dessa inflammationer lokaliserade till hårbotten eller lår (särskilt hos yngre män), men de kan sitta överallt.

Djupa inflammationer kan utvecklas till inflammerade knölar eller varfyllda hålrum och kallas då furunklar. Om det finns många sådana furunklar kallas det furunkulos. Om flera furunklar flyter ihop kan det bildas en större inflammerad knöl, karbunkel, och då kan man även få feber och andra allmänsymtom.

Orsak

Ytlig hårsäcksinflammation kan bero på upprepad friktion mot huden, åtsittande kläder, ökad svettning och torr hud. Förändringar uppstår lättare i eksemhud.

Hårsäcksinflammation på grund av bakterier beror som regel på infektion med bakterietypen stafylokocker. Utbredda förändringar kan vara ett tecken på nedsattimmunförsvar på grund av annan sjukdom.

Hårsäcksinflammation tillsammans med besvärande klåda, framförallt om det sitter på bålen, talar för att svamp kan vara orsaken, så kallad Malassezia-follikulit.

Follikulit kan också uppstå som biverkan av läkemedel, exempelvis kortisonpreparat och litium.

Annons
Annons

Diagnos

Follikulit, furunkel och karbunkel har ett typiskt utseende, och ofta räcker en vanlig undersökning för att läkaren ska kunna ställa diagnosen. Men ibland kan det vara svårt att skilja tillstånden från akne. 

Bakterieprov kan tas om behandling inte har gett effekt eller om sjukdomen återkommer.

Behandling

Behandling av follikulit

Vid ytliga infektioner kan huden behandlas med antiseptisk eller desinficerande tvätt och lokala antibakteriella preparat:

  • Infekterade skorpor mjukas upp genom bad, tvätt eller omslag och tas därefter bort.
  • Det är också viktigt med vanlig rengöring med tvål och rikligt med vatten.
  • Ibland kan man använda antibakteriella krämer och salvor. Man bör dock vara återhållsam med användning av lokalt verkande antibiotika. Det kan leda till motståndskraft mot antibiotika, så kallad resistens.
  • Ytlig follikulit kan förebyggas genom att undvika åtsittande kläder och förhindra uttorkning av huden.

Vid kraftiga förändringar kan man utöver ovanstående behöva behandlas med antibiotika via munnen:

  • När det gäller behandling mot stafylokocker måste man ofta använda ett antibiotikum som heter flukloxacillin.

Behandling av furunkel eller karbunkel

Om man drabbas av en furunkel eller karbunkel gäller samma saker som vid follikulit, men ibland behöver en liten operation göras då varfyllda hålrum töms med en nål eller kniv (skalpell).

  • Antibiotika rekommenderas inte till alla, eftersom tömningen är viktigast. 
  • Hos personer som har feber, vid hög ålder, nedsatt immunförsvar eller andra sjukdomar som gör att risken för komplikationer ökar, kan det vara lämpligt med antibiotika via munnen.
  • För att förebygga återfall hos personer med återkommande furunklar tas ofta odlingsprov från näsan för att se om man har stafylokocker i näsan. Sådana stafylokocker kan nämligen vara källan till de återkommande furunklarna, och om de behandlas kan man bli av med problemet.

Behandling av Malassezia-follikulit

Vid hårsäcksinflammation på grund av svamp, så kallad Malassezia-follikulit, kan man behöva behandlas med läkemedel som har effekt mot svamp. Det är ofta läkemedel som appliceras på huden, som schampo, kräm eller lösning. 

Prognos

Prognosen vid ytlig follikulit är god. Ofta går hudförändringarna tillbaka inom några veckor och med behandling går det ännu snabbare. Om man har hårsäcksinflammation i hårbotten eller på bålen kan det ibland ta längre tid.

Vid en furunkel eller karbunkel är prognosen också god. Ofta kan innehållet med var komma ut spontant och kroppen har då lättare att läka huden. Om man tömmer hålrummet har kroppen också lättare att läka huden. Hos patienter som har en ökad risk för komplikationer har antibiotika god effekt. 

Vissa personer har en tendens att få återkommande besvär. I så fall kan det vara klokt att en hudläkare får bedöma tillståndet. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.