Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Eksem & torr hud

Kerstins son har barneksem

Kerstin Anlen Ketterers son var bara fem månader när han blev röd och fnasig och började klia hål på huden, atopiskt eksem. Som lindring mot den irriterande huden fick familjen ett oväntat råd av hudläkaren. 


Publicerad den: 2014-11-20
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

Röda utslag på en arg liten kille eller tjej är vardag för många småbarnsföräldrar, och råden kring vad som verkligen hjälper mot barneksemen går ofta isär. 

Kerstin Anlen Ketterers son mindre än ett halvår när han blev röd och fnasig och började klia hål på huden. Hos hudspecialisten fick Kerstin Anlen Ketterer rådet att bada sonen ofta.

 – De flesta blir upplärda att bada barnen så sällan som möjligt, men vår läkare sa att det var viktigt att bada honom varje dag. Enligt henne svettas barn med atopiskt eksem mer än andra barn och eftersom svett irriterar huden och gör att bakterier och smuts fastnar måste man hålla dem rena.

Annons
Annons

Kerstin Anlen Ketterer använder aldrig tvål till sonens bad, utan tvålar istället in honom med en hudkräm. Efter att ha sköljt av honom badar han en stund i vatten med olja i.

Eksem kan gå hand i hand med allergier

Eksem är ofta ärftligt och går dessutom ofta hand i hand med astma och allergier. Kerstin Anlen Ketterers son har både vissa födoämnesallergier och astma, men hon hoppas att mycket ska växa bort med tiden. Vad gäller eksemen är han nu vid fyra års ålder helt symtomfri, men Kerstin Anlen Ketterer tror ändå att han alltid kommer att ha känslig hy.

– Jag själv är fortfarande överkänslig mot produkter som doftar starkt, och han kommer kanske också behöva tänka på att använda produkter som är parfymfria i framtiden.

Familjen hade från början en strikt lista med mat och material som skulle undvikas, men allt eftersom sonen har blivit bättre har de kunnat fasa in sådant som tidigare var bannlyst.

Annons
Annons

– Nu kan vi till och med klä honom i ylle utan att han får besvär och han behöver inte ha olja till varje bad.

Solkräm kan göra att eksemen förvärras

Men även om sonen är en frisk och pigg kille märks det fortfarande snabbt ifall familjen någon gång slarvar med det dagliga badet.

– När vi är på semester och inte har vår vanliga rutin dröjer det bara ett par dagar innan han börjar få eksem i armvecken och knävecken. Man ska också vara försiktig med att använda solkräm på eksembarn, men det är man ju så illa tvungen till om man är på solsemester, säger Kerstin Anlen Ketterer.

Då kan det hända att hon behöver smörja in sonen med kortisonsalva, men annars undviker hon medicinska preparat och tycker att baden fungerar problemfritt för både henne och sonen.

– Jag tror att alla barn gillar att bada. Det enda besvärliga som förälder är ju att man blir sittande vid badkaret en stund utan att kunna göra något annat.

Själva insmörjandet skapar inte heller några duster i familjen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Barn tycker ju att det är mysigt att få lite uppmärksamhet och bli insmorda. Det kanske är värre om man alltid måste smörja med hydrokortison som svider och samtidigt behöva se till att de minsta inte stoppar fingrarna i munnen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons