Blodkärlsförändringar i huden under graviditeten
Normala förändringar i produktionen av hormonet östrogen under graviditeten kan orsaka olika förändringar i de små blodkärlen i huden.
Normala förändringar i produktionen av hormonet östrogen under graviditeten kan orsaka olika förändringar i de små blodkärlen i huden. På läkarspråk kallas detta vaskulära förändringar. Blodkärlen kan utvidga sig, de kan öka i antal och de kan klumpa ihop sig. De flesta av de här vaskulära förändringarna går tillbaka efter förlossningen.
Exempel på blodkärlsförändringar under graviditeten
Telangiektasier, så kallade kärlspindlar:
- Spider nevi är blodkärl i huden som ser ut som en liten röd "stjärna". Kärlspindlar förekommer hos två tredjedelar av ljushyade och 10 % av mörkhyade gravida kvinnor. De uppträder först och främst i ansiktet, på halsen och armarna. Tillståndet är vanligast under graviditetens första och andra trimester (tidsperiod om tre månader).
Röda handflator (palmarerytem)
- Förekommer hos två tredjedelar av ljushyade och upp till en tredjedel av mörkhyade gravida kvinnor.
- Förekommer hos cirka 40 % av alla gravida kvinnor på benen, på och omkring blygdläpparna (i vulva) och som hemorrojder.
Svullnad (ödem):
- Blodkärlsförändringar i kombination med ökad blodmängd kan medföra ökat "läckage" av vätska från blodkärlen. Det kan ge svullnad i ansiktet, i ögonlocken och i armar och ben hos upp till hälften av alla gravida.
Andra förändringar:
- Instabilitet i de små blodkärlen i huden kan också orsaka ansiktsrodnad, hudreaktioner som liknar nässelfeberutslag (dermografism), värme- och köldförnimmelser och blåmarmorerad hud när man utsätts för kyla.
Tandköttsförändringar:
- Hos alla gravida kvinnor är tandköttet lite rödare och mer svullet. Tillståndet kan åtföljas av inflammation i tandköttet (gingivit) och blödning från tandköttet, till exempel vid tandborstning. Detta är mest framträdande under den tredje trimestern.
Pyogena granulom:
- Detta är mörkröda eller blåvioletta knutor på tandköttet – eller mindre vanligt på andra hudytor. Tillståndet kan uppträda sent under den första eller den andra trimestern.
- Förändringarna kräver ingen behandling och tillståndet bör som utgångspunkt endast observeras eftersom de här förändringarna vanligtvis går tillbaka efter förlossningen. Vid blödning från knutorna kan det dock bli aktuellt att ta bort dem.