Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Fettknöl i huden (lipom)


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ett lipom?

Ett lipom är en knuta i underhuden som består av fettceller. Lipom har sällan någon praktisk betydelse utöver det eventuellt kosmetiska, eller de få gånger det trycker på angränsande vävnad, till exempel en nerv.

Lipom är långsamtväxande och har en mjukt till fast, gummiaktig konsistens. Diametern är oftast <5 cm i diameter, men de kan i vissa fall bli upp till 20 cm.

Symtom

Lipom ger ofta inga symtom, men kan i undantagsfall ge smärtor om de trycker på en nerv. De förekommer oftast på överkroppen, axlarna, bakre delen av nacken, i armhålorna, men kan finnas överallt. I de flesta fall förekommer endast ett lipom, men ibland finns flera lipom.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Lipom är den vanligaste orsaken till knölar i underhuden. Orsaken är okänd.

Diagnos

Vid undersökning ser man en mjuk, oskarpt avgränsad, underhudsknuta som kan förskjutas lite i förhållande till omkringliggande vävnad.

Behandling

Lipom kräver nästan aldrig behandling. De tas bara bort om de är påtagligt kosmetiskt besvärande, eller medför besvär på grund av att de trycker på angränsande strukturer, eller om diagnosen är osäker.

Annons
Annons

Om man väljer att ta bort lipomet, är ingreppet oftast lätt att utföra. Ibland gör läkaren bara ett litet snitt i huden och trycker ut lipomet genom öppningen. Stora lipom kan tas bort med fettsugningsteknik, och på det sättet kan man begränsa storleken på ärret.

Prognos

Lipom är helt ofarliga såvida de inte börjar växa eller förändras på annat sätt

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons