Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Fettknöl i huden (lipom)

Lipom är en godartad knöl i underhuden som består av fettceller. Det är mycket vanligt.


Uppdaterad den: 2023-09-19

Annons

Vad är ett lipom?

Lipom är en godartad knöl i underhuden som består av fettceller. Lipom är långsamväxande och har en gummiaktig konsistens. De är vanligen mindre än 5 cm i diameter, men i sällsynta fall kan de bli större.

Lipom är mycket vanligt.

Annons
Annons

Symtom

Lipom ger ofta inga symtom, men kan ibland ge smärtor om de trycker på omgivande vävnad, exempelvis en nerv. De sitter oftast på överkroppen, axlarna, bakre delen av nacken eller i armhålorna. De kan dock förekomma var som helst på kroppen. I de flesta fall finns bara ett lipom, men ibland kan det finnas flera.

Orsak

Det är oklart varför lipom uppstår. I vissa familjer kan det finnas en tendens att bilda flera lipom.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen kan ställas utifrån hur knölen känns med fingrarna. Vid undersökning ses och/eller känns en mjuk, oskarpt avgränsad, underhudsknöl som kan förskjutas lite i förhållande till omkringliggande vävnad. Ibland görs ultraljud om diagnosen är osäker.

Behandling

Lipom behöver sällan behandlas. De kan opereras bort om man har besvär av dem eller om diagnosen är osäker. Ingreppet är oftast lätt att utföra. Ibland gör läkaren bara ett litet snitt i huden och trycker ut lipomet genom öppningen. Stora lipom kan tas bort med fettsugningsteknik. På det sättet kan man begränsa storleken på ärret.

Prognos

Lipom är helt ofarliga såvida de inte börjar växa eller förändras på annat sätt, vilket är mycket ovanligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons