Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Så åldras huden

Huden är vårt största organ. Det säkerställer att vi håller oss varma och fuktiga. Visste du att de flesta veck och rynkor i ansiktet är ett resultat av solljus, och inte av ålder?


Uppdaterad den: 2013-03-17

Annons

Huden består av tre skikt: överhuden, läderhuden och underhuden. I den papperstunna hudytan (överhuden) dör gamla hudceller och ersätts av nya celler kontinuerligt. Det uppskattas att kroppen förnyar hela hudytan en gång i månaden.

Vilken är hudens uppgift?

Huden ger oss information om dess omgivning genom små nervändar, receptorer, som känner av beröring, tryck, värme, kyla och smärta. I huden finns också ett antal körtlar. Talgkörtlar producerar ett oljeliknande ämne som smörjer huden, förhindrar torrhet och sprickbildning av huden, och bibehåller hudens elasticitet. Svettkörtlar producerar svett som kyler ner oss när vi är varma. Små blodkärl i huden vidgas och avger extra värme när vi har feber eller när det är varmt. Omvänt, i kallt väder, drar blodkärlen ihop sig och hjälper oss att behålla värmen. Hår och naglar hjälper också till att skydda oss.

Annons
Annons

Hur åldras huden?

Läderhuden ligger under överhuden och innehåller ett nätverk av fibriller (små trådar). Elastinfibriller gör huden elastisk, och kollagenfibriller håller ihop huden. Kollagen är ett fiberprotein som ger huden styrka och spänner den. Mellan fibrillerna finns bland annat hyaluronsyra som spelar en viktig roll i hudens förmåga att binda till sig vatten.

När du blir äldre bildas nya hudceller inte längre lika snabbt och det yttre lagret blir tunnare. Det gör din hud sämre på att behålla fukt än tidigare. Produktionen av kollagen och elastin minskar, vilket gör nätverket av trådar mindre stramt. Huden blir som ett resultat av detta både slappare och grövre.

Sol gör att huden åldras snabbare

Slappare hud och rynkor är en naturlig del av åldrandet. Men ultraviolett strålning (UV-strålning) från solen påskyndas processen avsevärt. De flesta veck och rynkor i ansiktet är ett resultat av solljus och inte av ålder. UV-strålar skapar rynkor genom att bryta ner kollagenet i huden. Dessutom skadas genetiskt material (DNA) i hudcellerna. Detta kan leda till fräknar, födelsemärken, pigmentfläckar och andra förändringar i huden.

Annons
Annons

Rynkor

Rynkor orsakas huvudsakligen av överexponering för solljus och av tobaksrök. De uppstår oftast först runt ögonen, där huden är tunnare.

Ett enkelt hudtest

Ta ett nyptag om huden på ovansidan av handen, dra i huden och släpp. Är din hud ung och elastisk kommer den att falla snabbt på plats. Om den är lite äldre eller mer solskadad, kan det ta några få sekunder. Det är ett tecken på att du har förlorat elasticiteten i huden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.