Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

Om Psoriasiskoll.se


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-05-30
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Psoriasis - Unik data största undersökningen om hudsjukdomen psoriasis

En tredjedel av alla som har psoriasis står helt utan vård och behandling. Det visar Netdoktors och Psoriasisförbundets undersökning där personer med psoriasis och psoriasisartrit berättar om sin sjukdom. Över 7 000 personer med psoriasis från hela landet har under 2014-2015 deltagit i kunskapskampanjen Psoriasiskoll.se för att lära sig mer och lämna uppgifter om den vård och behandling de får.

Viktiga resultat från Psoriasiskoll.se

Ett flertal resultat från kampanjen är anmärkningsvärda. Nedan listar vi de allra viktigaste resultaten från den kanske allra största patientundersökningen om psoriasis. 

Annons
Annons

Många psoriasispatienter står utan vård 

Resultaten visar att en stor del av dagens patienter inte får någon vård, dessutom drabbas många av svåra besvär med lederna vid sidan av sin psoriasis.

Psoriasispatienter missnöjda med den vård de får

En tredjedel av psoriasispatienterna är missnöjda med den vård de får, en tredjedel får ingen behandling alls och den resterande tredjedelen är nöjd med den behandling de får. Idag är cirka två till tre procent av befolkningen drabbad av psoriasis, vilket innebär att så många som 80 000-100 000 svenskar lever med obehandlad psoriasis.

Få med psoriasis får träffa specialistläkare

Endast tre av tio som deltog i Netdoktors och Psoriasisförbundets undersökning säger att de regelbundet träffar en specialistläkare i dermatologi. En majoritet av de med psoriasis har samma behandling som för 10-20 år sedan, en orsak är att man inte känner till nya behandlingsmöjligheter.

Tanken med kampanjen Psoriasiskoll.se var att förbättra kunskapen om psoriasis, vilket räknas som en systemsjukdom med kopplingar till både Chrons sjukdom och diabetes. Nyligen uppgraderade WHO sin syn på psoriasis, och numera ingår den i gruppen allvarliga, icke smittsamma sjukdomar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons