Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nisse har psoriasis – accepterar sjukdomen nu

Annons

Det var under ett besök hos frisören som Nisse förstod att någonting kanske inte stod helt rätt till. Han var där för att snagga sig när frisören påpekade att han hade en fläck i hårbotten.
Hos vårdcentralen fick han sedan höra att han hade mjälleksem och blev uppmanad att köpa mjällschampo, något som inte hjälpte.

- Det kliade frenetiskt, dygnet runt. Ja, det kliade så mycket att fingrarna började blöda. Efter flera besök på olika vårdcentraler och många om och men fick jag tillslut diagnosen psoriasis, säger Nisse som i dag är 29 år.

Har plackpsoriasis

Nisse har plackpsoriasis som är den vanligaste formen av psoriasis. Plackpsoriasis kan förekomma på hela kroppen men drabbar främst armbågar, knän, hårbotten och stjärt. Hos Nisse är det främst hårbotten som är utsatt.

Annons
Annons

- När jag upplever stress är det som om det snöar ner på axlarna. Jag brukar nästan alltid ha mössa på mig eftersom jag skäms för att det ser ut som jag fått en mjällattack. Mössan fungerar också som ett skydd mot kliandet, berättar Nisse som lärt sig att acceptera sin psoriasis men stundtals skäms över den.

Blev deprimerad

I samband med att Nisse fick diagnosen plackpsoriasis blev han deprimerad. Vetskapen om att ha en kronisk sjukdom som aldrig försvinner gjorde honom ledsen.

- Jag läste på väldigt mycket om sjukdomen och blev deppig. Då började psoriasisen sprida sig på helt andra ställen. Jag tror att det var chocken som gjorde det. Psoriasis verkar vara en extremt känslostyrd sjukdom som blir värre vid stress. I mindre stressade perioder brukar den lugna ner sig men den kommer alltid tillbaka, säger Nisse.

Får behandling mot psoriasis

I fyra års tid har Nisse provat ett antal olika behandlingar och läkemedel mot sin psoriasis, både receptfria och icke-receptfria. Han upplever att det finns bra läkemedel i form av salvor som lindrar klådan men det bästa för honom har trots allt varit den ljusbehandling som han fått, något som görs med ultraviolett ljus på hudmottagningar eller speciella behandlingsanläggningar.

Annons
Annons

- Det funkar jättebra. Man går dit tre gånger i veckan i sex veckors tid och då mattas psoriasisen av ett tag. Jag tror att jag skulle må ännu bättre om jag slutade att röka cigaretter. Jag har märkt att när jag i perioder inte rökt, sovit bra och tränat så har psoriasisen lugnat ner sig. Det är viktigt att ta hand om sig själv.

Att åka på sol- och badresa är någonting som han funderar på att göra eftersom saltvatten kan lindra symtomen.

Önskar mer kunskap om psoriasis

Trots att det är många som är drabbade av psoriasis upplever Nisse att kunskapen om sjukdomen är låg, särskilt inom vården där han fick vänta länge på hjälp och diagnos. Men bland personer i sin vänskapskrets upplever han att det finns förståelse.

- Jag har aldrig upplevt att någon jag känner skulle tycka att det är äckligt. Ibland händer det att folk på tunnelbanan frågar mig om det jag har smittar och då brukar jag säga: ”Nej, det är psoriasis och det smittar inte”

Fakta om psoriasis 

- Psoriasis är en kroniskt återkommande hudsjukdom med ett förlopp som varierar från en lätt psoriasis, där patienten inte nödvändigtvis märker av sjukdomen, till en så svår psoriasis att den kan vara socialt invalidiserande.

- Psoriasis smittar inte och kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 årsålder.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

- Man känner ännu inte till den exakta orsaken till sjukdomens uppkomst. Sjukdomen uppträder familjärt, det vill säga att det är större sannolikhet att utveckla psoriasis om någon redan har psoriasis i familjen.

- Det finns olika typer av psoriasis till exempel plackpsoriasis, nagelpsoriasis och psoriasis i hårbotten. 

- Behandling av psoriasis bör planeras av läkare i nära samråd med patienten och kan vara antingen utvärtes (krämer) eller invärtes (tabletter), 

Läs mer i vårt faktablad om psoriasis här

Läs mer: Annelie har psoriasis: Ledvärken är värst 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-2 16:47 (8 år sen)

    Jag hade stora problem med min hårbotten och folk runt omkring mig måste trott att jag hade löss. Jag letade frentiskt efter ett botmedel och fick veta efter lång tid att jag hade psoriasis. Jag provade olika medel och fick inte några bra lösning genom doktor. Det som äntligen gav bra resultat var UVB behandling. Jag lyckades hitta en speciell UVB lampa anpassat till hårbotten för hemmabruk och ett schampo som hette psorioderm schampo. UVB lampan lämpade sig väldigt bra för hårbotten och kommer åt hårbotten med ljuset med "kam piggarna" Psorioderm krämen var också bra. Så jag rekomenderar verkligen dom produkterna då dom har hjälpt mig. Dom finns bara vad jag vet på Psoriasishjälpen.

  • Avatar Tidigare användare 2016-03-11 17:20 (8 år sen)

    har detta i hårbotten och på armbågarna. Alltid smörjt med olika hushållsoljor, då har det försvunnit. Men jag tror det har med socker/kolhydraterna att göra. Gör ett längre prov och se om detta stämmer. Är enbart kött, fisk, ägg, fågel, smör, cocosfett från hälsokosten, och lite grönsaker som växer ovanpå jorden. Du ska få se det försvinner. Gratis att prova. Drick ej ens öl under prövotiden då det innehåller maltsocker. Ät mycket fett! Inte bröd heller, som också innehåller KH/socker


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.