Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lina, 24, har haft problem med extrema svettningar hela livet

– Jag skulle älska att kunna cykla till skolan eller jobbet. Men då skulle jag vara helt blöt när jag kommer fram, så det fungerar inte, berättar Lina Öhlander, 24 år, som lever med sjukdomen hyperhidros, överdrivna svettningar.


Publicerad den: 2019-05-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Lina, 24, har haft problem med extrema svettningar hela livet
Annons

Faktaruta: Vad är hyperhidros?

 • Hyperhidros är en sjukdom som gör att den drabbade svettas ovanligt mycket från vissa delar av kroppen. Man kan besväras från ett eller flera ställen på kroppen. Exempelvis: händer, fötter, armhålor, ljumskar, huvud, bröst och rygg.
 • Orsaken till sjukdomen är ärftlighet och ökad nervaktivitet till svettkörtlarna vid stimuli som stress, värme, mat och ansträngning.
 • Extrema svettningar kan påverka livskvaliteten mycket negativt och både ge psykiska och fysiska besvär.
 • Exempel på fysiska besvär: eksem, svampinfektioner, vita fingrar/tår (Raynaudfenomen), problem med svettlukt, obehag av blöta kläder och nedkylning.
 • Exempel på psykiskt besvär: Stress, ångest och depression. Det är heller inte ovanligt att den drabbade anpassar livet efter sjukdomen. Det kan till exempel handla om att alltid ha ett ombyte, handdukar eller servetter med sig, eller att man alltid väljer att klä sig i mörka kläder som döljer svettfläckarna. Vissa rör sig långsammare och undviker fysisk ansträngning eller undviker sociala sammanhang och isolerar sig.

Läs mer om hyperhidros här >>

För Lina började de extrema svettningarna redan när hon bara var två-tre år gammal.

Annons
Annons

– Mina föräldrar har berättat att de hade svårt att klä på mig när jag var liten för att jag blev så blöt. Men det var inget som jag själv tyckte var ett bekymmer förrän jag blev äldre, säger Lina.

Eftersom flera i Linas släkt hade liknande problem, tänkte varken Lina eller hennes föräldrar att svettningarna kunde bero på en sjukdom.

– Eftersom min pappa och farfar har samma problem så tänkte väl mina föräldrar att det bara var något som gick i släkten, att det liksom inte var något speciellt med det, säger Lina.

Men till skillnad från hennes pappa och farfar så svettades Lina överdrivet mycket från flera ställen på kroppen: Bröst, rygg, ansikte, ljumskar och hårbotten.

Annons
Annons

– Och det blir ju ett helt annat stigma när man är en ung tjej på något sätt, säger Lina.

Svettades mycket på vintern

När Lina var runt åtta-nio år gammal blev besvären bara värre och värre.

– På vintrarna tyckte jag jättemycket om att leka i snön och åka pulka. Men det kunde jag aldrig göra eftersom jag blev så blöt på en gång, speciellt när jag hade på mig vinterkläder.

Men det är inte bara själva svetten som är ett problem, berättar Lina. Att bli fuktig på kroppen under kyliga dagar gör en också väldig frusen och kall.

– När jag blir blöt blir jag nedkyld och fryser i flera timmar, om jag inte duschar jättevarm efteråt.

Även andra årstider påverkar Linas besvär. Somrarna kan ibland vara olidliga, berättar hon.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Jag hade en sommar när jag bara låg i sängen utan några kläder alls. Och så låg jag på badlakan som jag fick byta varje kvart för att jag blev så blöt, trots att jag låg helt still. Jag kunde inte ens röra mig i lägenheten utan att behöva duscha. Då var det jobbigt.

Quiz: Vad vet du om hyperhidros (överdriven svettning)?

Hittade information om hyperhidros på nätet

Hennes dåvarande pojkvän bestämde sig då för att söka lite på symtomen på internet och hittade då information om sjukdomen hyperhidros. Lina kände igen sig i beskrivningarna och bestämde sig för att söka hjälp.

– Jag var på vårdcentralen först och försökte få hjälp. Jag fick medicin av dem, men det kändes som om de inte hade någon större lust att hjälpa till, som om de inte tyckte att det var någon stor grej, säger Lina.

Medicinen som hon fick fungerade sådär och de receptfria alternativen, såsom antiperspiranter, fungerar inte alls, berättar Lina.

– Jag äter ibland medicin och går ibland och får botoxinjektioner. Men eftersom jag själv måste betala för behandlingen och resorna till och från kliniken, så kan jag bara göra en botoxbehandling per år, säger Lina.

I Sverige bekostar den offentliga vården injektionsbehandlingar vid hyperhidros endast på händer och armhålor. I vissa regioner gör man det även för fötter.

Eftersom Lina har besvär från andra delar av kroppen, alltså bröst, rygg, ansikte, ljumskar och hårbotten, måste hon besöka en privatklinik och betala för behandlingen själv.

– Så det blir ju väldigt mycket pengar, säger hon.

Men effekten av botoxinjektionerna har också varierat för Linas del.

– Efter första behandlingen blev jag av med svettningarna i stort sett på hela kroppen i ungefär ett halvår. Det var jätteskönt.

– Men efter den senaste behandlingen som jag gjorde höll det bara i sig i två-tre veckor, så det varierar väldigt mycket. Det finns ju ingen garanti på att det kommer hjälpa, säger Lina.

Hon känner ändå att det är skönt att få en diagnos och att det finns en medicinsk förklaring till varför hon svettas så mycket - även om det inte finns så mycket att göra åt problemen för hennes del.

– Det blev lättare att hantera när man väl hade fått en diagnos, säger hon.

Måste alltid ha med sig ombyte

Många som lever med hyperhidros måste anpassa sin vardag efter sin sjukdom. Det är något som Lina också känner igen sig i.

– Jag måste ju lämna huset ibland och då måste jag alltid ha med mig ombyte.

– Dessutom har jag epilepsi också, så jag har ju inget körkort eller bil. Så jag måste alltid bära med mig någon slags packning, vilket blir ett stort projekt och då är det enklare att stanna hemma. Man isolerar sig för det är lättare så, säger Lina.

– Det är mycket saker som jag skulle vilja göra, men som jag känner att jag inte kan göra eller som jag inte vill göra för att jag har tillräckliga bekymmer med svettningarna.

Lina berättar också att hyperhidrosen ibland också påverkar hennes sociala relationer. Hon har bland annat haft svårt med närhet i tidigare kärleksrelationer.

– Jag kände mig svettig och äcklig. För det är ju pinsamt, jag skäms ju för det och då vill man ju inte ligga och kramas direkt.

Flera diagnoser - flera hinder

Förutom diagnoserna hyperhidros och epilepsi har Lina också diagnosen OCD, tvångssyndrom, vilket begränsar hennes liv ytterligare.

– Det är ju det som är problemet när man har så många diagnoser, de går liksom in i varandra och krockar. Då blir svårt att ha en vanlig vardag, säger Lina.

På grund av sina andra diagnoser får Lina ibland mycket ångest och det förvärrar i sin tur svettningarna - och tvärtom.

– Nu när jag är mycket lugnare har hyperhidrosen också blivit bättre har jag märkt. Annars har ju ångesten ökat på svettningarna.

– Så om man försöker hitta någon slags balans i det, kanske gå i terapi och få ångestbehandling, så tror jag att det inte blir lika mycket svettningar, säger Lina.

”Skönt att höra att andra har samma problem”

Lina har aldrig träffat någon annan som har hyperhidros, däremot brukar hon ta del av tips och råd från andra med sjukdom via en sluten grupp på Facebook. Facebook-gruppen heter ”Hyperhidros supportgrupp Sverige/Skandinavien”.

– Det är skönt att man kan prata av sig lite där och höra hur andra har det. För det är väldigt skönt att, speciellt om man aldrig träffat någon annan med hyperhidros, att bara se att någon annan känner igen problemen som man har. Att det inte bara är påhittat eller något som man själv inbillar sig, utan att det faktiskt är någonting på riktigt, en diagnos och ett bekymmer.

– Och så kan man skratta åt det lite grann, så som man kan göra i en sådan grupp. Det är skönt ibland, säger Lina.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Karin 2020-09-16 11:48 (3 år sen)

  Jag tyckte synd om en tjej som, trots att hon har epilepsi, rekommenderades botox av läkarna. Hon sade till och med att resultaten blev kortvarigare efter varje behandling. Överdrivet svettande förstör mitt liv, jag gick omkring helt blöt hela dagen tills jag hittade elektro antiper. Det var som magi, svetten var helt plötsligt borta. Det är värt att titta på!

 • Avatar Tidigare användare 2020-06-8 15:25 (3 år sen)

  Känner SÅ VÄL igen mig, svettas även när det är kallt ute, kallsvettas men det luktar inget.
  Ibland svettas jag även på nätterna, måste gå upp ur sängen vet inte vad som är värst, gå i stan eller stå i en kö och svetten bara rinner ner från hårbotten. Men ett handikapp är det helt klart

 • Avatar Tidigare användare 2020-01-14 06:11 (4 år sen)

  Oj vad jag känner igen mig......

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-26 13:08 (4 år sen)

  Har sökt hjälp överallt men inte fått den jag är 68 år och mitt liv styrs av detta på ett mycket negativt sett idAg fick jag ett namn på problemet det är huvud och hals som är drabbat rinner ner i ögonen svider fruktsnsvärt vill ofta gå hem efter ett par timmar hos vänner vänligen camilla

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-12 17:56 (4 år sen)

  Hej jag är en äldre man på 60 år.Ja hyperhydros leder till psykiska och fysiska problem.Jag anser att sjukvården måste ta svåra svettningar på allvar.Svettningar har lett till att jag fått psykiska problem.Jag har även sömnappne andningsstopp vid sömn.Och fått hjälp med en cippap maskin som blåser in luft så jag kan andas.Det kan obehandlat ge iritation depretion hjärtbesvär.Jag anser psykiatrin i vår tid måste se att svettningar är fruktansvärt smärtsamt.Att känna att svetten rinner ned för ansiktet.Att känna att svetten rinner ned för ryggen under armarna är en känsla som tar kraft och man känner sig ofräch.Sämnappne hyperhydros leder till psykiska problem.Sjukvården vet mera nu om psykiska problem.Men mäniskor måste kunna prata för sig.Rasmus

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-10 18:37 (4 år sen)

  20190610
  Det måste vara mycket svårt för Dig i sociala sammanhang och för övrigt i Ditt liv.
  Våra duktiga forskare kanske kan upptäcka ny metod eller medicin.
  Genforskning kanske skulle kunna vara till hjälp med att finna gener som orsakar detta.
  Jag är en äldre kvinna som får svettanfall ibland, måste torka av mig flera ggr ,
  håret blir alldeles vått. Tycker det är jobbigt.
  Hoppas på en bra lösning på Ditt svåra problem gör
  Elisabet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons