Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Eksem på händerna

Det finns flera olika sorters ”handeksem” och handläggningen och utredningen kan skilja sig mellan de olika typerna. Eksem på händerna drabbar cirka tio procent av Sveriges befolkning varje år.


Uppdaterad den: 2022-04-14

Eksem på händerna
Annons

Det typiska handeksemet har kliande millimeterstora vattenblåsor vid försämring.

Typer av handeksem

 • Traumiterativt handeksem uppstår på grund av slitage av huden, framför allt vid vissa yrken med mycket kontakt med vatten, rengöringsmedel, smuts etc, exempelvis vårdyrken, frisörer, mekaniker och lokalvårdare. Eksemen uppstår lättare om man har en medfödd känslig hud, det vill säga är en så kallad atopiker.

 • Atopiskt handeksem uppstår ofta på grund av så kallad traumiteration (slitage, se ovan), men kan också bero på att det blir ett extremt slitage av händerna på grund av deras eksemtendens. Patienterna har en medfödd känslig hud, ofta med böjveckseksem som barn och samtidigt ofta luftvägsallergier. I regel finns andra i familjen med liknande symtom (ärftlighet).

 • Kontaktallergiskt eksem är förhållandevis ovanligt, trots att kontaktallergier mot till exempel nickel eller parfymer är relativt vanligt i befolkningen. Lapptest/epikutantest kan utföras på hudmottagning vid långvarigt handeksem, mer än sex månader, eller misstanke om kontaktallergiskt eksem.

Annons
Annons

Symtom på handeksem

Klåda och millimeterstora vattenblåsor är typiska symtom vid handeksem, liksom torr hud med rodnad och svullnad. 

Vilka andra hudsjukdomar liknar handeksem?

 • Psoriasis. Misstolkas ofta som handeksem, men har i regel vare sig vattenblåsor eller klåda och förbättras måttlig/inte alls av kortisonkrämer. Torr, fjällig, rodnad hud med sveda och spricktendens, framför allt på fingertoppar. Ofta förbättring av feta salvor, men ibland krävs systemisk behandling (tabletter/sprutor).

 • PPP (pustulosis palmoplantaris). Psoriasisvariant med ”varblåsor” som kan vara vita, röda eller svarta under fotsulor eller i handflator. Drabbar huvudsakligen rökande kvinnor. Vissa förbättras av starka kortisonkrämer i ett par månader, medan man i många fall måste ta till olika typer av tablettbehandling.

 • Svampinfektion. Förutsätter oftast samtidiga utslag även på fötterna. Torr hud med fjällning, liknar psoriasis. Börjar nästan alltid mellan tårna framför allt mellan lilltån och ”fjärde” tån. Diagnosen ställs med svampodling och behandlingen är kräm eller tabletter mot hudsvamp. Smittar vanligen inte.

Vad kan försämra handeksem?

Det som torkar ut huden (vatten, rengöringsmedel, lösningsmedel, oljor, ”smuts” etc) försämrar oftast eksem. En liknande försämring ses inte vid vid psoriasis eller PPP.

Visserligen behövs ofta handskar för att skydda huden eller omgivningen, men handskar i sig innebär även en påfrestning på händerna och är således en vanlig orsak till handeksem.

Annons
Annons

Prognos

Prognosen är mycket varierande, men en tendens till kroniskt återkommande eksem finns ofta, särskilt vid atopiskt eksem, nickelallergi och ett yrke eller en hobby som medför mycket slitage på händerna.

Vad kan man själv göra för att förbättra handeksemet?

 • Undvik slitage enligt ovan, sparsamhet med vatten och tvål/rengöringsmedel.

 • Använd gärna bomullsvantar under eventuella plasthandskar.

 • Använd mjukgörande krämer flera gånger dagligen, gärna en fetare salva till natten.

 • Prova en receptfri hydrokortisonkräm (även om det oftast inte är tillräckligt).

 • I stället för kontaktallergisk test kan man ofta göra ett egentest/”brukstest”: man markerar en yta på 2x2 cm på överarmens insida. På detta område smörjer man den misstänkta krämen två gånger dagligen i upp till tre veckor. Får man inget eksem under denna tid är kontaktallergi osannolikt. Testet kan bara – liksom lapptest/epikutantest – utföras med ämnen som är tänkta att sitta kvar på huden, det vill säga inte rengöringsmedel, oljor och lösningsmedel.

Behandling av eksem

 • Handeksem behandlas i regel med stark kortisonkräm, till exempel Elocon eller Ovixan i flera veckor samt vid behov. Mjukgörande krämer, som Canodermkräm eller Ovidermkräm, bör användas många gånger per dag.

 • Ljusbehandling (ultraviolett ljus UVB/PUVA eller Bucky/gränsröntgen)

 • Alitretinointabletter kan förskrivas av hudläkare för behandling i tre till sex månader. Cirka 50 procent av de svårt terapiresistenta (svårbehandlade) handeksemen svarar på behandlingen. Att observera är att tabletterna är så kallat A-vitaminliknande och därför fosterskadande.

 • Andra läkemedel (tabletter/sprutor) som kan vara aktuella är exempelvis Methotrexat, Neotigason, kortisontabletter, Sandimmun och Dupixent.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.