Bilder på vanliga utslag

Bilder på olika hudutslag och prickar

Det är inte ovanligt att barn någon gång får prickar, kliande utslag eller eksem. Här har vi samlat sju bilder på några vanliga hudproblem och utslag som barn kan drabbas av. Klicka på de blå länkarna för att läsa mer om utslagen/hudåkomman. 


Publicerad den: 2018-12-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Mollusker

mollusker

Mollusker visar sig som små pärlliknande knoppar som ofta har en kraterliknande topp. Mollusker kommer av ett virus som smittar vid direkt eller indirekt kontakt. Det är en godartad åkomma som kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast hos barn. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av mollusker »

Vattkoppor

vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn. Utslagen (kopporna) börjar i regel på mage och rygg samt i ansiktet och kan sedan spridas till hårbotten, armar och ben. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av vattkoppor här »

Psoriasis

psoriasis

Psoriasis kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 års ålder. Varför vissa personer får psoriasis och vad som utlöser sjukdomen är idag inte helt klarlagt, Däremot är det känt att ärftligheten spelar en stor roll. Man har större risk att få psoriasis om man har någon i familjen som har sjukdomen. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av psoriasis här »

Atopiskt eksem

atopiskt eksem

Atopiskt eksem visar sig som torra, röda och kliande utslag.

 • I spädbarnsåldern visar sig sjukdomen som ett kliande rött utslag på kinderna. Utslaget sprider sig sedan i ansiktet ner på halsen och i blöjregionen. De kan också få eksem på yttersidan av armar och ben.
 • Från ungefär två års ålder brukar eksemen sätta sig i knävecken, armbågsvecken, handlederna, anklarna och halsen.
 • Uppåt skolåldern är det vanligt med besvärliga eksemförändringar över stjärten och på baksidan av låren.

Hudsjukdomen kallas även atopisk dermatit eller böjveckseksem. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av atopiskt eksem här »

Pityriasis rosea (Fjällros)

pityriasis rosea

Pityriasis rosea orsakas av ett virus (men smittar inte till närstående) och drabbar framförallt barn i skolåldern och unga vuxna. Utslagen börjar oftast som ett litet antal rodnade, lite större fjällande fläckar (cirka 2-6 cm stora) som sitter på överkroppen. Efter några dagar uppkommer en mängd nya, lite mindre utslag. Pityriasis rosea förekommer sällan i ansiktet, men ibland på halsen. Pityriasis rosea kallas även för medaljongsjuka och fjällros. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av pityriasis rosea här >

Nässelutslag (nässelfeber)

nasselutslag

Nässelutslag är en visar sig som blekröda eller hudfärgade och upphöjda, kliande utslag i huden. Några möjliga utlösande faktorer för nässelfeber är födoämnen (jordnötter, nötter ägg, mjölk och skaldjur), insektsbett eller vissa läkemedel. Nässelutslag kan också orsakas av kyla, värme, vatten, sol, tryck, riven hud, vibrationer och ansträngning. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av nässelutslag här »

Vårtor

fotvarta

Hos barn under tre år är vårtor ovanligt, men hos barn och ungdomar mellan åldrarna 4-18 år är det vanligare. Grundinställningen är att alla barn någon gång drabbas av hand eller fotvårtor. Vårtvirus är smittsamt. Läs mer om hur du minskar risken för smitta och hur du behandlar vårtor här »

Svinkoppor

svinkoppor

Svinkoppor (impetigo) är en ytlig infektion i huden som orsakas av vissa typer av bakterier (stafylokocker eller streptokocker) som tränger in i sår i huden och ger en inflammation.  Svinkoppor börjar som en kliande prick som snart övergår till en vätskefylld och varfylld blåsa. Efter ett tag bildas en gul skorpa på blåsan. Svinkoppor är en ofarligt, men det är en smittsam sjukdom. Läs mer om hur du minskar smittorisken och hur du behandlar svinkoppor »

 

Annons
Annons

 

Har du haft bältros? Då söker vi dig! Läs mer här!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-06-1 20:34 (4 månader sen)

  Jag har fått hudutslag för två dagar sedan, först små prickar på händerna och insida av underarmen, det har spridit sig till hela kroppen igår och idag och nu har de prickarna blivit mörkare i färgen, fler, vissa har övergått till små blåser. Jag har tagit antihistamin tabletter, Desloratadin och Cetirizin och upplever att de hjälper en aning, kanske bara för att ta bort klådan.

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-27 17:44 (7 månader sen)

  Jag fick röd ring runt om benet,som flyttar sig upp åt mot knät,samtidigt en lite röd fläck på smal ben...kliar inte,men känns ändå..

 • Avatar Tidigare användare 2020-01-5 22:21 (9 månader sen)

  Hej sedan för 2 dagar sedan då jag fick första utslaget,ett litet,så har det spridit sig mer o mer över hela kroppen
  Vissa sitter tillsammans i rad,vissa utslag är utspridda o sitter för sig själva,har i ansiktet,nacken,halsen,ryggen,armarna,benen,händerna.. i princip överallt

  Inte emellan tårna eller fingrarna

  Dom kliar,är lite upphöjda o en prick i mitten som ett litet sår kan man säga *har dock kliat en del
  För det kliar.

  Kontaktade en läkare via Kry o visade upp mina utslag. Han trodde som han sa att det kanske berodde på vägglöss men inget av det som står ang dessa parasiter stämmer in på mig

  Har köpt kortisonkräm för att lindra klådan,har även tabletter för att dämpa att det ska spridas. Men verkar inte fungera. Börjar bli orolig nu,vill veta vad det är
  Dom sprider sig dag för dag

  Har inte ändrat kostvanor eller produkter i hemmet. Däremot så har jag haft besök av en hund jag inte träffat tidigare vid 2 olika tillfällen,kan det vara loppbett? Känns ändå inte så då han som haft hunden hemma över en vecka inte har ett enda utslag

  Hjälp ????

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-29 08:53 (12 månader sen)

  Klåda på hela kroppen, killar, kliar på huden där det finns vita fläckar. Tar kestin men det ger bara en tillfällig lindring. Kliar så det blir sår.
  Har haft detta problem sedan snart 3 år. Varit på hud där jag ficj kestin, salva och smörjer i regel vaje dag.
  Sekliar så det blir sååå jobbigt psykiskat, vad ska jag
  Gör? Finns ngt anna att till?
  Mvh

  Carina Granzell

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-14 02:20 (12 månader sen)

  Har massa små vita prickar på höger fot vrist , dom blir oftas större sommartid , så länge jag ej rör dom kliar de bara lite, rör jag dom kliar det jobbigt mycket. Ibland när det blir kli atack så lossar en eller två och det börjar blöda en del. Dom är ej större än 1-2 millimeter i diameter stora. Händer ja ligger å kliar på natten utan ja kommer ihåg det. Då är det mörkröda ränder där som blir inflammerade , en gul sårskorpa .

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-29 16:25 (15 månader sen)

  Har röda fläckar på ena kinden

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-21 17:54 (21 månader sen)

  Hej! Min dotter fick gå hem från skolan i dag. Det kom blod i från hårbotten och det var som en röd ring då blodet var borta. Hon hade migränanfall kvällen före fick då Alvedon, och hon somnade. Vad kan det vara någon som vet?

 • Avatar 2018-12-16 17:22 (21 månader sen)

  Fått ett rött utslag under bröstet och på bröstet, kliar inte
  ser ut som bett av ett djur


Annons
Annons
Annons