Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fakta om mollusker

Mollusker (Molluscum contagiosum) är en virusinfektion i huden, som visar sig som små pärlliknande knoppar, ibland vulkanliknande. Mollusker kommer av ett virus som smittar vid direkt eller indirekt kontakt.


Uppdaterad den: 2022-04-14

Mollusker
Annons



Det är en godartad åkomma som kan förekomma i alla åldrar men är vanligast hos barn. De enstaka knopparna försvinner av sig själv efter några månader, i regel läkt inom 6-8 månader.

Hur får man mollusker?

Man smittas av ett virus, poxvirus, som förorsakar mollusker. Smittan kan ske vid direkt kontakt, även sexuell, eller vid indirekt kontakt, till exempel vid användning av gemensam handduk.

Från det att man blivit smittad går det 2-8 veckor till molluskerna bryter ut.

Annons
Annons

Vilka symptom ger mollusker?

1-5 millimeter stora, pärlliknande knoppar på huden, ofta med en kraterliknande topp. Ofta är det ”kratern” som är det mest typiska kännetecknet.

Vid sexuellt överförd smitta är molluskerna ofta lokaliserade på könsdelarna, låren eller nedersta delen av magen.

Goda råd
  • Ha tålamod - de försvinner av sig själva, men det tar ofta 8-12 månader.

  • Tvätta händerna efter beröring av mollusker.

  • Den smittade bör använda egen handduk.

  • Smittan ökar förstås med kroppskontakt, vilket kan vara svårt när det gäller små barn. De flesta barn får ändå förr eller senare mollusker, så det är ingen större mening med större insatser för att försöka förhindra smitta.

Hur ställer läkaren diagnosen mollusker?

Diagnosen ställs utifrån knopparnas utseende.

Utsikter för framtiden

Det är en godartad åkomma där molluskerna försvinner av sig själv inom loppet av några månader.

Annons
Annons

Hur behandlas mollusker?

Vanligtvis ges ingen behandling eftersom åkomman går över av sig själv.

Större eller generande mollusker kan däremot skrapas av vid lokalbedövning eller frysas bort. Dock bör man helst undvika att behandla barn, eftersom detta kan orsaka en onödig sjukhusrädsla, även om man använder bedövande salvor innan behandlingen. Mollusker är lite vanligare hos eksembarn och eksemet kan då förvärras lite kring molluskerna. Rådet är då att behandla eksemet lite extra, gärna med kortisonkrämer. Molluskerna försämras inte av detta – de läker tids nog ändå.

Möjligen kan man prova receptfritt Nopoxivir, som finns att köpa på apoteken, men som inte är något registrerat läkemedel.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons