Fakta | Hud & hår

Bältros

Bältros beror på samma virus som ger vattkoppor hos barn. Man måste ha haft vattkoppor för att kunna få bältros.


Uppdaterad den: 2020-11-20
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bältros?

Bältros, också kallat herpes zoster, är smärtsamma utslag som orsakas av vattkoppsviruset Varicella zoster. Sjukdomen är vanlig, men sällsynt hos unga personer. De flesta fall förekommer hos personer över 50 år.

Symtom

Bältrosutslag

Den som insjuknar kan först få symtom som huvudvärk, ljuskänslighet och sjukdomskänsla i några dagar. Därefter känner den drabbade obehag i ett tydligt avgränsat hudområde i form av klåda, stickningar, sveda och smärta.

Inom cirka tre till sex dagar uppstår ett utslag med grupperade små blåsor i det smärtande området. Ofta bildar blåsorna ett band på kroppen, oftast i bröstkorgsregionen. En del får dock utslag i halsregionen, i ansiktet, på en arm eller på ett ben.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Utslagen och smärtan finns för det allra mesta bara på ena halvan av kroppen. Dubbelsidig bältros är mycket sällsynt. Till slut bildas sårskorpor på utslaget och när dessa faller av kan det uppstå ärr eller pigmentförändringar.

Smärtorna varierar från person till person, men kan bli mycket kraftiga. I regel når smärtan sitt maximum inom en vecka och klingar sedan av. Vissa kan ha smärtor i flera veckor och ännu längre. Tillståndet kallas då postherpetisk neuralgi. Risken för långvariga smärtor ökar med åldern. Det är sällsynt att en person får bältros mer än en gång i livet.

Orsak

Bältros beror på samma virus som ger vattkoppor hos barn. Man måste ha haft vattkoppor för att kunna få bältros.

Annons
Annons

Efter vattkoppssjukdomen i barndomen letar viruset sig vidare till nerver som går ut till huden. Viruset transporteras längs nerven och slår sig ned i nervknutor som ligger nära ryggmärgen. Där kan viruset ligga i åratal utan att ge några symtom.

När personen blir äldre kan viruset plötsligt börja föröka sig och vandra längs nerven ut mot huden igen. Där bildas en kraftig inflammation. I och med att inflammationen är kopplad till en viss nerv blir det angripna hudområdet ganska tydligt avgränsat. I undantagsfall kan virus från flera intilliggande nerver ge utslag vilket gör att utslaget blir lite bredare. 

I enstaka fall kan sjukdomen sprida sig från nerven och vidare till andra delar av kroppen, men detta sker vanligtvis bara om patienten har ett försvagat immunförsvar på grund av annan sjukdom.

Diagnos

Sjukdomshistorien och de typiska symtomen gör att läkaren ofta kan ställa diagnosen snabbt, i synnerhet när utslagen har kommit.

Behandling

Lättare fall kan behandlas med smärtstillande läkemedel (paracetamol och liknande). Det är viktigt att hålla utslaget rent och torrt för att undvika infektion. Sårområdet täcks med ett torrt och luftigt bandage som inte klibbar fast i sårytan.

Om smärtorna i det akuta skedet är kraftiga kan starkare smärtstillande medel behövas. Utslagen kan också smörjas in med smärtstillande salva, till exempel lidokainsalva.

Hos personer med kraftiga utbrott där utslagen angriper ögat, eller hos personer med försvagat immunförsvar, kan läkaren behöva sätta in behandling med antivirusmedel som hämmar virusförökningen i kroppen.

Om patienten är över 50 år gammal, har kraftiga smärtor, intensiva utslag och kanske hade kraftiga smärtor i det berörda hudområdet ett bra tag innan utslaget dök upp, finns det en ökad risk för långvariga smärtor efter det att utslaget har försvunnit. Behandling i god tid verkar kunna förebygga eller dämpa denna typ av komplikation.

Vaccin

Det finns två typer av vaccin mot bältros. 

Zostavax® är ett levande vaccin som kan tas om man är över 50 år och har ett fungerande immunförsvar. Det ges i form av spruta vid ett tillfälle. Om man är över 60 år minskar risken att få bältros med ungefär hälften om man vaccinerar sig med levande vaccin. Framför allt minskar risken att få långdragen smärta om man ändå skulle få bältros. Det skydd som vaccinet ger minskar dock med tiden, och är mycket liten åtta år efter vaccineringen.

Shingrix® är ett adjuvanterat vaccin som kan tas om man är över 50 år, men också om man är över 18 år och har ökad risk för bältros. Det ges i form av spruta vid två tillfällen med två månaders mellanrum. Studier har visat att detta vaccin minskar risken att får bältros med över 90 procent. Än så länge vet man inte hur länge vaccinet skyddar.

Kan bältros smitta?

Personer som har bältros kan inte smitta andra så att de får bältros. Däremot kan blåsorna patienten får vid bältros smitta andra så att de får vattkoppor. Anledningen till detta är att det är samma virus som orsakar de båda sjukdomarna.

En person med bältros bör därför undvika att träffa människor med nedsatt immunförsvar, som inte tidigare har haft vattkoppor.

Prognos

Bältros är inte en farlig sjukdom och tillståndet går över av sig själv. Det kan dock göra mycket ont att ha bältros och det är viktigt att få bra smärtlindring.

Inflammationen i huden ger sårbildning och cirka två tredjedelar av de som drabbas får ärr eller förändringar i hudens pigmentering.

Den vanligaste komplikationen är ihållande smärtor i flera månader eller år efter sjukdomen. De här smärtorna kan vara intensiva och de utlöses av lätta hudberöringar. För att förebygga detta är det viktigt med god behandling under själva sjukdomsutbrottet.

Vid utbrott i pannan finns det risk för att även ögonen angrips. Ögoninflammation med herpes zoster-virus ska behandlas av ögonläkare.

Hos personer med försvagat immunförsvar kan sjukdomen sprida sig till inre organ och hjärnan. Då krävs intensiv behandling på sjukhus.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »