Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sviktpatienter mår bättre av att vårdas hemma

Annons

Äldre personer med akut försämrad kronisk hjärtsvikt vårdas lika säkert i deras hem som på sjukhus. Men de mådde bättre psykiskt av att vårdas hemma, visar en studie som presenteras i Archives of Internal Medicine. Det är italienska forskare som har jämfört sjukhusvård med vård i hemmet bland patienter över 75 år med kronisk hjärtsvikt som försämrats akut. Totalt medverkade 101 patienter, varav hälften av dem lottades till vård på en vanlig sjukhusavdelning&nbspoch resten lottades till vård i hemmet.

När patienterna följdes upp sex månader senare fanns det inga skillnader i dödlighet mellan de bägge grupperna, vilket var studiens primära effektmått. De skillnader som forskarna upptäckte var att det dröjde länge innan den grupp patienter som vårdades hemma behövde läggas in på sjukhus igen för första gången, i snitt 84 dagar jämfört med 70 dagar bland dem som vårdades på sjukhus. Dessutom visade det sig även att de som vårdades hemma mådde bättre psykiskt. De hade betydligt färre symtom på depression och högre livskvalitet än de som vårdats på sjukhus. ’

Annons
Annons

Forskarna menar att studien pekar på en rad fördelar med hemsjukvården. Dock betonar de att det var relativt få patienter som ingick i studien och hemsjukvården jämfördes med vård på vanlig sjukhusavdelning och inte med specialiserad hjärtsjukvård.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.